Külföld

Lejárt a türelmi idő Szerbiában, több mint százezer fegyvert és robbanószert szolgáltattak be

rtl.hurtl.hu

2023. július 1. 17:36

A május eleji tömegmészárlások után hirdetett fegyveramnesztiát Szerbia kormánya.

Lejárt a fegyveramnesztia határideje Szerbiában, amelyet a május eleji tömegmészárlások után hirdettek meg, írja a Szabad Magyar Szó. A határidőig a polgárok összesen 108 883 darab, részben illegálisan tartott fegyvert és robbanószert szolgáltattak be a hatóságoknak.

Bojana Otović Pjanović, a rendőrség bűnmegelőzési osztályának munkatársa szerint ebből 82 398 darab a fegyver. „Vannak köztük engedéllyel és engedély nélkül tartott fegyverek, valamint olyanok is, amelyek a tulajdonos halála után maradtak a háztartásokban. Leadtak tovbbá 26 485 darab robbanóeszközt is” – közölte.

Hozzátette, a polgárok 4 243 139 darab lőszert is beszolgáltattak.

Szerbia polgárai június 30-án éjfélig adhatták le következmények nélkül az illegálisan tartott fegyvereiket. Az amnesztiát azután hirdették meg, hogy május elején két ámokfutás is történt: az iskolai, valamint utcai merényleteknek 18 halálos áldozata és 19 sebesültje volt.

A kormány más intézkedéseket is bevezetett ezután: a büntethetőség alsó korhatárát 14 évről 12-re csökkentették. A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

Nyitókép: MTI / EPA / Szerb elnökség / Dimitrije Goll

#Külföld#szerbia#fegyver#amnesztia#robbanószer#töltény#határidő

Címlapról ajánljuk