Külföld

Egy hét alatt 13 ezernél is több fegyvert adtak le a szerbek

rtl.hurtl.hu

2023. május 15. 15:34

Egy hónapon át lehet büntetlenül leadni az illegálisan tartott fegyvereket Szerbiában, miután rövid időn belül két fegyveres mészárlás is történt az országban. Egy kisebb hadseregnek elegendő fegyver gyűlt össze alig hét nap alatt.

Az elmúlt héten a szerb rendőrállomásokon 13.500 különféle kaliberű lőfegyvert és mintegy 2 ezer robbanóeszközt szolgáltattak be – írja a Szabad Magyar Szó.

Május 8-tól lehet egy hónapon át büntetlenül beszolgáltatni a fegyvereket büntetlenül Szerbiában. Azután hirdették meg az akciót, hogy május 3-án egy 13 éves fiú megölt nyolc diákot és egy iskolaőrt az egyik belgrádi általános iskolában, majd két napra rá újabb mészárlás történt, amiben nyolcan meghaltak, tizenhárman pedig megsérültek.


Aleksandar Vucic államfő elmondta, a fegyverek felét illegálisan tartották, de olyan fegyvereket is átadtak, amelyre a tulajdonosnak volt engedélye, mégis úgy döntött, hogy megválik tőle. A fegyverek a kragujavaci Zastava fegyvergyárba szállítják, ahol a rendvédelmi szervek számára alkalmas fegyvereket készítenek belőlük.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. A legtöbb fegyvert Belgrádban adták le, de a lakosság számához viszonyítva viszont Újvidéken, Szávaszentdemeteren és Šabacon került elő a legtöbb illegális fegyver.

Nyitókép: MUP Republike Srbije.

#Külföld#szerbia#Aleksandar Vucic#fegyver#leadás#ámokfutás#amnesztia#lőfegyver

Címlapról ajánljuk