Külföld

Az EU ratifikálta a nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezményt – Magyarország nélkül

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 7:46

Az egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól.

Az Európai Unió Strasbourgban letétbe helyezte a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezmény ratifikálásáról szóló hivatalos dokumentumot – közölte a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács szerdán.

Az MTI által szemlézett közleményben kiemelték: az Európai Unió csatlakozása megerősíti az egyezmény központi szerepét és fontosságát. Csatlakozásával az EU fontos eszközzé válik a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak leküzdésében.

„Ahhoz, hogy egy igazságos és egyenlő Európai Unióban élhessünk, a nőknek és a lányoknak képesnek kell lenniük arra, hogy félelemtől, erőszaktól és mindennapi bizonytalanságtól mentesen éljenek” – idézte a közlemény Helena Dallit, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosát.

Az isztambuli egyezmény ratifikálásával az EU biztosítja, hogy a büntetőjogi normák vonatkozzanak a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni küzdelem eseteire is. A csatlakozás üzenete az, hogy az erőszak ezen formáinak büntethetőségének szavatolása prioritást élvez az EU számára.

Magyarország távolmarad

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára reményét fejezte ki, hogy azok az EU-tagállamok, amelyek még nem lettek részes államai az egyezménynek, szintén csatlakozni fognak. Az Európai Unió csatlakozása október 1-jén lép hatályba.

Az egyezményt, amely 2014. augusztus 1-jén lépett életbe, 2019 márciusáig 45 ország és az Európai Unió írta alá. 2012. március 12-én Törökország ratifikálta elsőként, és példáját 2013-2022 között 37 ország követte. Az egyezményt szervezetként ez idáig az Európai Unió ratifikálta.

Az MTI közleményéből ugyan kimaradt, de a hvg.hu emlékeztet, hogy Magyarország ratifikálást elutasító álláspontját egy három évvel ezelőtti országgyűlési politikai nyilatkozat rögzíti, amelynek a címe: „A gyermekek és nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról”.

A KDNP korábbi álláspontja például az volt, hogy végleg el kéne utasítani a gyermekek és nők védelméről szóló isztambuli egyezményt. Magyarországon egyébként áltagosan hetente meghal egy nő családon belüli erőszak miatt:


Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#eu#európai unió#egyezmény#isztambul#ratifikáció

Címlapról ajánljuk