Külföld

Zavargások törtek ki Párizsban, miután egy rendőr „kivégzett” egy 17 éves fiút

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 10:27

Autókat és épületeket gyújtottak fel, rendőrökkel csaptak össze dühös tüntetők, miután terjedni kezdett a gyilkosságról készült videó. 

Emberölés miatt tartóztattak le egy rendőrt Franciaországban, miután közvetlen közelről lelőtt egy 17 éves sofőrt egy közúti ellenőrzés közben. Az eset miatt zavargások törtek ki Párizs Nanterre nevű elővárosban, ahol dühös helyiek autókat gyújtottak fel, és rendőrökkel csaptak össze.

A Noel nevű kamaszfiú lelövéséről videófelvétel is készült, ami a közösségi oldalakon kezdett el terjedni. A videón látni, hogy két rendőr áll egy Mercedes mellett, egyikük pedig pisztolyt fog közvetlen közelről a sofőrre, majd közvetlen közelről lelövi, amikor megpróbál elhajtani.

A kamaszt a mellkasán érte a halálos lövés. Az autóban még két fiatalkorú ült, az egyikük elszaladt, a másikat őrizetbe vették. A jármű oszlopnak ütközve állt meg, nem sokkal a lövés után. 


A Le Monde című lap cikke szerint a rendőrség először úgy állította be az esetet, mintha a lelőtt sofőr szándékosan a rendőrök felé kormányozta volna az autóját, és megpróbálta őket elütni, arra utalva, hogy önvédelemről volt szó. A felvétel azonban ennek ellentmond.

Az áldozat családjának ügyvédje, Yassine Bouzrou a BFM televízónak nyilatkozva „kivégzésként” jellemezte a fiú lelövését, közölve, hogy azt semmivel sem lehet igazolni. A francia belügyminiszter „különösen sokkolónak” nevezte az esetet, és arra kérte az embereket, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát, és a „rendőrök ártatlanságának vélelmét”. Párizs rendőrfőkapitánya pedig közölte, hogy az eset „kérdéseket vet fel”. 

Az eset után Párizs több elővárosban is zavargások törtek ki, és rohamrendőrök csaptak össze dühös tüntetőkkel, akik több autót is felgyújtottak, és tűzijáték-rakétákat lőttek ki a rendőrökre.


Nyitókép: Twitter

 

#Külföld#zavargások#párizs#rendőrség#gyilkosság#sofőr

Címlapról ajánljuk