Külföld

Diplomáciai vita alakult ki egy elefánt miatt Thaiföld és Srí Lanka között

rtl.hurtl.hu

2023. június 23. 20:59

Thaiföld szerint rosszul bántak az állattal.

Hosszú repülőútra készül egy beteg thaiföldi elefánt, amelyet hazaszállítanak Srí Lankáról, miután a két ország között diplomáciai vita alakult ki rossz bánásmód gyanúja miatt, írja az MTI.

A 29 éves Muthu Radzsát, akit hazájában Szak Szurin néven ismernek, 2001-ben ajánlották fel a thaiföldi hatóságok Srí Lankának.

Azonban Thaiföld 2022-ben követelte hazaszállítását, miután felmerült a gyanú, hogy elhanyagolták és rosszul bántak vele a Srí Lanka déli részén található buddhista templomban, ahol élt.

Az elefánt nagyon szenvedett, és kelések borították, amikor a Srí Lanka-i kormány novemberben átvette a felügyeletét a templomtól.

Az állat sebeinek többsége azóta begyógyult, de az egyik sérült lába még mindig kiterjedt hidroterápiás kezelést igényel. Jelenleg egy Colombo környékén található állatkertben lábadozik.

Dines Gunavardena Srí Lanka-i miniszterelnök júniusban közölte, hogy személyesen kért bocsánatot a thaiföldi királytól az elefánt állapota miatt, és sikerült helyreállítania a bizalmat a két ország között.

Négy thaiföldi gondozó és segítőik arra tanítják a négytonnás elefántot, hogy maradjon ülve egy szállítódoboz méretű ketrecben. Így próbálják hozzászoktatni az állatot a július 1-jére tervezett repülőútjához Csiangmajba.

A thaiföldi kormány úgy döntött, hogy nem küld több elefántot külföldre, és diplomáciai képviseletei ellenőrzik, hogy a különféle országokban élő elefántjai milyen körülmények között élnek.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#diplomácia#elefánt#thaiföld#Srí lanka#állatok

Címlapról ajánljuk