Külföld

Palesztinok házait és autóit gyújtották fel a kedden agyonlőtt négy izraeli halálát megbosszuló telepesek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 21. 16:59

Ciszjordániában újra föllángolt az erőszak: kedden palesztin merénylők agyonlőttek négy zsidó telepest, mire másnap az izraeliek palesztinok házait és autóit gyújtották fel.

Négy izraelit agyonlőttek és négy másikat megsebesítettek palesztin merénylők kedden Ciszjordániában, az Eli nevű telepesfalu közelében. Az Ynet izraeli lap értesülése szerint helyi idő szerint délután négy órakor belépett egy fegyveres a helyi benzinkút boltjába, és automata fegyverével lövöldözni kezdett. A lövöldözésben négyen meghaltak, négyen megsebesültek.

Az egyik merénylővel a helyszínen végeztek az izraeli biztonsági erők, társát autós üldözés után lőtték le.

A merényletért a Hamász szélsőséges iszlamista szervezet vállalta a felelősséget: tagjaként nevezte meg közleményében egyiküket, Muhannad Falehet. A második terroristát Kaled Musztafa Sabah néven azonosították, mindketten a Náblusz melletti Urif nevű falu lakói.

A támadás egy nappal az izraeli hadsereg terrorellenes kommandójának razziája után történt, amely több órás tűzharchoz vezetett az izraeli erők és palesztin fegyveresek között. Az összecsapásban meghalt hat palesztin fegyveres, és több tucatnyian megsebesültek. Az incidensben hét izraeli katona is megsérült.

Szerdán ismét fellángolt a zsidó telepesek és a palesztinok közti erőszak. Az Associated Press jelentése szerint mintegy négyszáz izraeli rohamozott meg egy ciszjordániai palesztin várost, felgyújtottak több tucat autót és házat, hogy bosszút álljanak a megölt négy társukért. Az ostrom során egy palesztin lakos életét vesztette.

Az izraeli hadsereg mindeközben újabb egységeket vezényelt a megszállt palesztin területekre, miután Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök a keddi lövöldözésre válaszul bejelentette, hogy ezer új lakást építenek a térségben.

Izrael és a palesztinok között az elmúlt évben – a szélsőségesen palesztinellenes kormányt alakító Benjamin Netanyahu újraválasztása óta – megnőtt a feszültség, az izraeli hadsereg terrorelhárító egységei szinte minden éjjel razziákat tartanak a ciszjordániai palesztin településeken körözött terroristák és fegyverek kézre kerítésére.

Január óta már legalább 125 palesztin veszítette életét az izraeli hadsereggel lezajlott összecsapásokban vagy merényletekben – derül ki a sajtóban megjelent összesítésekből. Ugyanebben az időszakban 24 izraeli állampolgár, egy ukrán nő és egy olasz férfi is meghalt palesztin radikálisok merényleteiben, többen súlyosan megsebesültek.

Nyitókép: Issam Rimawi/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#izrael#west bank#ciszjordánia#palesztinok#erőszak

Címlapról ajánljuk