Külföld

Harminc évvel is megtoldhatják Navalnij büntetését

rtl.hurtl.hu

2023. június 19. 16:15

A nyíltnak hazudott tárgyalásra Alekszej Navalnij szüleit sem engedték be.

Oroszországban hétfőn újabb ügyben állították bíróság elé Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusát, Alekszej Navalnijt, aki jelenleg is 11 és fél évnyi büntetését tölti egy kiemelt biztonságú börtönben.

A 47 éves Navalnij meglévő büntetését több évtizeddel is megtoldhatják, 2021-ben ugyanis szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták meg. A politikus és támogatói szerint bebörtönzése politikai indíttatású, és az elhallgattatására irányul.

A CNN tudósítása szerint Navalnij hétfői tárgyalását a Moszkvától több száz kilométerre lévő melehovói büntetőtelepen tartották. A tárgyaláson újságírók nem vehettek részt, csak hangban követhették, de a megvádolt politikus munkatársai szerint a közvetítés annyira rossz minőségű volt, hogy nem lehetett érteni, miről van szó. A Telegramon azt írták: miközben a hatóságok azt állítják, hogy nyílt az eljárás, csak szavakból lehetett következtetni az elhangzottakra.

Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint azért tartották a tárgyalást zárt ajtók mögött, mert a bíróság attól tartott, hogy a résztvevők provokációt követnének el. Navalnij kérése ellenére még szüleit sem engedték be a tárgyalóterembe.

A tárgyaláson jelen volt az ügy egy másik vádlottja, Danyijel Holodnyij is, aki Navalnij YouTube-csatornájának műszaki vezetője volt. Múlt héten már hét és fél év börtönre ítélték a politikus egykori koordinátorát, Lilija Csanyisevát, aki ártatlannak vallotta magát és közölte: közpolitikai tevékenységgel foglalkozott, amihez minden alkotmányos joga megvan, és az törvénytelen, hogy őt felelősségre vonták emiatt.

Navalnij azóta van börtönben, hogy 2021 januárjában hazatért Németországból, ahol kórházban ápolták, miután hazájában novicsokkal megmérgezték. A CNN és a Bellingcat oknyomozása szerint az Orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) elit egysége, köztük vegyifegyver-szakértők követték Navalnij csapatát a mérgezést megelőzően.

Nyitókép (archív): MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

#Külföld#oroszország#alekszej navalnij#koncepciós per#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk