Harckocsikkal és drónokkal folytatódott az ukrán ellentámadásUkrajna régóta várt ellentámadásának középpontjában Zaporizzsja és Tokmak városa áll majd.
Külföld

Harckocsikkal és drónokkal folytatódott az ukrán ellentámadás

rtl.hurtl.hu

2023. június 9. 7:54

Ukrajna régóta várt ellentámadásának középpontjában Zaporizzsja és Tokmak városa áll majd.

Folytatódott az ukrán ellentámadás a kulcsfontosságú Zaporizzsja régióban – írta a BBC. Az ukrán csapatok – harckocsik, tüzérség és drónok támogatásával – már második napja próbálnak előrenyomulni Orikhiv városától délre, de az orosz csapatok egyelőre ellenállnak. 

Több katonai szakértő is azt mondta, hogy Ukrajna régóta várt ellentámadásának középpontjában Zaporizzsja és Tokmak városa áll majd. A cél feltehetően az lesz, hogy visszaszerezzék az Azovi-tengerhez vezető területeket, így ugyanis megoszthatják a térségben állomásozó orosz erőket. Ezzel nemcsak a harci képességeiket gyengítenék, hanem megszüntetnék a szárazföldi elérést is a Krím felé.

Oroszország nem sokkal azután foglalta el a Zaporizzsja régió nagy részét – beleértve Európa legnagyobb atomerőművét is –, hogy Vlagyimir Putyin elnök 2022 februárjában inváziót indított Ukrajna ellen.

A régió fővárosa, Zaporizzsija Ukrajna ellenőrzése alatt áll.

Az ukrán hadsereg egyelőre csak annyit közölt, hogy az ellenség továbbra is védekezik Zaporizzzsjánál, valamint a szomszédos Herszonban.

Nyitókép: MTI/EPA/STR

#Külföld#orosz-ukrán háború#ellentámadás#invázió

Címlapról ajánljuk