Külföld

Felkavaró videón, amint a mexikói katonák szabályosan kivégeznek drogkartelltagokat

rtl.hurtl.hu

2023. június 9. 13:55

A hadsereg hivatalos álláspontja szerint a bűnözők tüzet nyitottak rájuk, ám a csak erős idegzetűeknek ajánlott videó ezt világosan cáfolja.

Egy biztonsági kamera kiszivárgott felvétele buktatta a mexikói hadsereg katonáit, akik szabályosan kivégezték azokat a feltételezett kartelltagokat, akik a május 18-án egy üldözés után kaptak el, írja az El Pais információira hivatkozva a Vice.

A mexikói védelmi minisztérium állítása szerint az incidensben meghalt férfiak kábítószer-kereskedők voltak.

A biztonsági kamera videóján az látható, ahogy a menekülő bandatagok egy drótkerítésnek csapódnak. A baleset után a katonák elfogják a szökni próbáló kartelleseket, megbilincselik őket, majd a kerítés elé térdepeltetik őket.

A videón látszik, ahogy a katonák agyonlövik a bandatagokat.

A videó folytatódik: amikor megérkeznek a helyszínre a mentők, a katonák leveszik a bilincset a halottakról, és fegyvereket pakolnak melléjük, feltehetően azért, hogy úgy tűnjön, tűzharcban mészárolták le őket.

 A mexikói hadsereg hivatalos indoklása szerint a katonák lefegyverezték a bűnözőket, ekkor a helyszínre még több kartelltag érkezett, így alakult ki a tűzharc. A felvétel azonban a hadsereg hivatalos álláspontját cáfolja, a videón ugyanis egyértelműen látszik, hogy a bandatagoknak esélyük sem volt ellenszegülni.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök elítélte a felvételen látottakat, állítása szerint visszaélés történt. „Úgy látszik, kivégzés történt, és ez nem engedhető meg” – mondta López Obrador.


Nyitókép: YouTube

#Külföld#drogkartell#mexikó#hadsereg#katona#Videó#kivégzés

Címlapról ajánljuk