Külföld

Kezdetét vette az ukrán ellentámadás, új szakaszába lépett a háború a Washington Post szerint

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 16:22

Az ország délkeleti részén végrehajtott offenzíva jelentős előrenyomulást jelent az oroszok által megszállt területeken.

Megkezdődött az ukrán hadsereg hónapok óta ígért ellentámadása a megszálló orosz erők ellen, ezzel új szakaszába lépett a háború – írja a Washington Post névtelen katonai forrásokra hivatkozva.

Az amerikai lap szerint az offenzíva célja Ukrajna területi szuverenitásának helyreállítása, valamint az ország nyugati támogatásának megőrzése. A harci folyamatokat ismerő személyek állítják, az ukrán csapatok fokozták támadásaikat a délkeleti fronton, az ukrán csapatok között nyugati fegyverekkel ellátott és NATO-taktikára kiképzett speciális támadóegységek is vannak.

Orosz katonai bloggerek heves harcokról számoltak be a Zaporizzsja régióban, a frontvonal azon részén, amelyet régóta az új ukrán hadjárat valószínű célpontjaként tartanak számon. A kijevi erők célja az lehet, hogy elvágják azokat a létfontosságú orosz utánpótlási vonalakat, amelyek összekötik Oroszországot a megszállt Krím félszigettel – tette hozzá a lap.

De a Washington Post szerint az ukránok megkísérelhetnék felszabadítani megszállt Melitopol városát is, valamint Enerhodart, ahol a zaporizzsjai atomerőmű található. Az ukrán ellentámadásról nemrégiben egy videóban az ukrán védelmi miniszter is beszélt, erről pedig a Híradó is beszámolt.

Nyitókép: Iryna Rybakova via AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrán#ellentámadás

Címlapról ajánljuk