Külföld

Zelenszkij tagadja, hogy Kijev áll az Északi Áramlat felrobbantása mögött

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 10:58

Az ukrán elnök erről azután beszélt, hogy kiderült, az amerikai hírszerzés a támadás előtt hónapokkal figyelmeztette Joe Biden amerikai elnököt, hogy Kijev erre készülhet. 

Az ukrán vezetés nem tudott semmit az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázsakció tervéről, jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Bild német lapnak adott interjújában – írta a Guardian. Zelenszkij közölte, hogy elnökként kiadhatna egy ilyen parancsot, de ilyet állítása szerint soha nem tenne.

Az ukrán elnök erről azután beszélt, hogy a Washington Post amerikai hírszerzési iratokra hivatkozva megírta, Joe Biden amerikai elnököt három hónappal a támadás előtt figyelmeztette az amerikai hírszerzés, hogy az ukrán különleges erők szabotázsakcióra készülhetnek az Oroszországból induló gázvezeték ellen.

Az amerikai hírszerzést a Post cikke szerint egy európai ország hírszerzése figyelmeztette az ukrán tervre. Az országot a Post nem azonosította. Az akcióban részt vevő emberek az idézett hírszerzési jelentés szerint nem az ukrán elnöknek, hanem közvetlenül Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnöknek jelentettek. Zelenszkijt azért hagyták ki, hogy meggyőzően tudja mondani, hogy Kijevnek nem volt semmi köze a támadáshoz.

A támadást az akkori jelentés szerint  2022 júniusára tervezték, majd elhalasztották. A terv részletei azonban nagyon hasonlóak ahhoz, ahogy német nyomozók szerint a támadást végül végrehajtották.

Zelenszkij a Bildnek adott interjújában közölte, hogy „úgy hiszem, hogy a hadseregünk és hírszerző szerveink nem csináltak ilyet”, és szeretne bizonyítékot látni erre, majd hozzátette, hogy „száz százalékig nem tudunk erről semmit”.


A New York Times március elején arról számolt be névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozva, hogy a vezetéket az amerikai hírszerzés szerint egy Putyin-ellenes csoport rongálta meg. 

A jelentésekről beszélő amerikai tisztviselők szerint a szabotőrök valószínűleg ukrán vagy orosz állampolgárok, vagy mindkettő, de a jelentések nem tartalmazták, hogy kiknek a megbízásából hajtották végre az akciót, és azt sem, hogy a csoportnak kik voltak a tagjai.

A Times beszámolója szerint arra nem volt semmilyen bizonyíték, hogy az ukrán elnök, és közeli munkatársai részt vettek volna az akcióban, vagy az elkövetők bármilyen ukrán kormányzati tisztségviselő irányítása alatt álltak volna.


Nyitókép: Fókusz

 

#Külföld#északi áramlat#robbanás#szabotázs#ukrajna#orosz-ukrán háború#oroszország#németország#egyesült államok

Címlapról ajánljuk