Külföld

Az amerikaiak szerint egy ukránbarát csoport robbantotta fel az Északi Áramlatot

rtl.hurtl.hu

2023. március 7. 19:43

Korábban egy megkopott tényfeltáró újságíró az amerikai vezetést hibáztatta.

Az amerikai hírszerzés szerint egy ukránbarát csoport tagjai robbantották fel a Nyugati Áramlat vezetéket még ősszel, írja a New York Times. A tisztviselők arról beszéltek, hogy nincs bizonyítékuk arra, hogy az ukrán kormánynak volt köze az esethez.

Ukrajna és szövetségesei, köztük az USA évek óta ellenezték a csővezetékeket, mert azokkal Oroszország könnyebben adhatott el gázt Európának. Ennek ellenére az ukrán és az amerikai vezetés is tagadta a részvételt az akcióban.

Utóbbiakat februárban vádolta meg Seymour Hersh tényfeltáró újságíró a robbantással, ám ő csak egy névtelen forrásra alapozta az állítását. Az újonnan gyűjtött hírszerzési adatok áttekintése arra utal, hogy Vlagyimir Putyin ellenfelei voltak a tettesek.

Azt viszont nem részletezik, pontosan kik a csoport tagjai, vagy hogy ki irányította, illetve fizette a műveletet. Az amerikai tisztviselők nem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni a hírszerzési információk természetét, megszerzésük módját, illetve a bennük foglalt bizonyítékok részleteit

A jelentésekről beszélő amerikai tisztviselők szerint a szabotőrök valószínűleg ukrán vagy orosz állampolgárok, vagy mindkettő, de amerikai vagy brit állampolgár nem érintett az ügyben.

Nyitókép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború#északi áramlat#robbantás#usa#hírszerzés

Címlapról ajánljuk