Külföld

Náci jelképek miatt kellett magyarázkodnia az ukrán hadseregnek

rtl.hurtl.hu

2023. június 6. 17:45

A Totenkopf SS jelképe és a napkerék szimbólum is megjelent az ukrán egyenruhákon. A hadsereg lépett, az erről készült képeket törölték, azonban az orosz propagandának jól jöhetnek az ilyen esetek, még ha az ukrán katonák nem is szélsőséges szándékkal használják a jelképeket.

Totenkopf-jel és Sonnenrad náci jelképek miatt kellett magyarázkodnia, illetve a hivatalos oldaláról képeket törölnie az ukrán védelmi tárcának – derült ki a New York Times cikkéből.

Összesen három látszólag ártalmatlan fotót tettek közzé. Mindegyik fényképen egyenruhás ukránok olyan jelképeket viseltek a ruháikon, amelyeket a náci Németország tett hírhedtté, és amelyek azóta a szélsőjobboldali csoportok használnak. A tárca lépett, a fotókat eltüntették, ugyanakkor a lap szerint nagyon bonyolult, Ukrajna hogyan viszonyul a szélsőséges csoportokhoz, illetve magához a náci múlthoz.

Ukrajna évek óta jogszabályokkal és katonai átszervezésekkel igyekszik megfékezni olyan szélsőjobboldali mozgalmakat, amelynek tagjai büszkén viselik a náci történelemmel kapcsolatos szimbólumokat, és ellenségesek a baloldaliakkal, az LMBTQ mozgalmakkal és az etnikai kisebbségekkel szemben. E csoportok egyes tagjai  azóta harcolnak Oroszország ellen, hogy a Kreml 2014-ben illegálisan annektálta az Ukrajnához tartozó Krím egy részét, és mára már a hadsereg magába olvasztotta őket. Egyeseket nemzeti hősöknek tekintenek, még akkor is, ha a szélsőjobboldaliak. Ilyen például a Mariupol ostroma óta hatalmas hírnevet szerzett Azov, vagy a Da Vinci Farkasok. Utóbbi szervezet vezetőjének a temetésén maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is ott volt.

A csoportok által használt szimbólumok, köztük a koncentrációs táborok őrei, a Totenkopf SS által viselt koponya és keresztcsont, valamint a Sonnenrad ma már bizonyos rendszerességgel előfordul a fronton harcoló katonák egyenruháján, köztük olyanokén is, akik nem szélsőségesek, hanem számukra az ukrán szuverenitást és büszkeséget jelentik.

Azonban  a lap szerint két komoly probléma van ezzel: a szimbólumok előfordulása egyrészt a putyini propagandát erősítik, ami szerint Ukrajnát nácitlanítani kell. Másrészt, ha az ukránok elfogadják ezeket a szimbólumokat, az azzal a kockázattal jár, hogy új tartalmat ad olyan jelképeknek, amelyeket a Nyugat csaknem 80 éve próbál eltüntetni.

Ugyanakkor Ihor Kozlovszkij ukrán történész azt mondta, hogy a szimbólumok egyedi, ukrán jelentéssel is bírnak és aszerint kell értelmezni őket, ahogyan az ukránok látják, nem pedig aszerint, ahogyan máshol használták őket.

Ukrajna sokat szenvedett a szovjetek miatt, elég csak a holodomorra gondolni, amikor milliók haltak éhen. Sok ukrán kezdetben felszabadítóként tekintett a német csapatokra, akik a Szovjetunióra támadtak 1941 nyarán.

Az ukrán nacionalisták szervezetének frakciói és felkelő hadserege a németek oldalán harcoltak, amit ők a szuverenitásért folytatott küzdelemnek tekintettek. E csoportok tagjai azonban részt vettek a zsidók és a lengyel civilek elleni atrocitásokban is. A háború későbbi szakaszában azonban a csoportok egy része már a németek ellen harcolt, míg mások megmaradtak az eredeti szövetségesük mellett.

A cikk szerint ma, amikor egy új generáció küzd az orosz megszállás ellen, sok ukrán a háborút a második világháború alatti és közvetlenül a második világháború utáni,a  Szovjetunió elleni függetlenségi harc (ez egészen az 50-es évek közepéig tartott) folytatásának tekinti. Az olyan szimbólumok, mint az Ukrán Felkelő Hadsereghez kapcsolódó zászlók és jelvények az oroszellenes ellenállás és a nemzeti büszkeség jelképeivé is váltak. Azt azonban nem tudni gyakran, hogy akin felbukkan, az milyen jelentéssel hordozza.

Nyitókép: Az ukrán védelmi minisztérium Twitter-fiókján közzétett, majd törölt kép egy ukrán katonáról, aki Totenkopf-szimbólumot visel.

#Külföld#ukrajna#náci#szimbólum#katonák#függetlenség#harc#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk