Külföld

Több hónap után megmentették a mákfüggő hattyúkat Komáromnál

rtl.hurtl.hu

2023. június 6. 20:19

Május végén hattyúkolónia „szállt meg” egy mákföldet Komáromnál. Az állatok valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, több tucat hattyú pusztult el. Hónapokig tartó huzavona után végül megmentették a hattyúkat, néhány hét alatt kiürülhet a szervezetükből a toxikus anyag.

Több hónap után megmentették a maradék komáromi mákfüggő hattyút is, mintegy 60 madarat szállítottak el az Izsa és Pat települések közötti ültetvényről – írja a szlovákiai magyar portál, a Napunk.

Mint arról beszámoltunk, május végén egy hattyúkolónia „szállt meg” egy mákföldet, több ezer eurós kárt okozva a tulajdonosnak. A szokatlan jelenség mögött a klímaváltozás áll: rendkívül enyhe telek miatt az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében, a kedvező feltételek miatt sokan egész évben maradnak. A hidegebb időszakban pedig jobb híján a szántóföldeken keresnek táplálékot.

A hattyúk a mák hajtásaira ugyan eddig nem nagyon fanyalodtak rá, de már ez is megtörtént. Azok, amelyek megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, amely rendkívül rossz hatással van az emésztőrendszerükre. Több tucatnyi madár pusztult már bele a „gasztronómiai kalandba”, mintegy 150 mérgezett hattyú pedig továbbra is a mákültetvény foglya.

Mint írja a lap, a mákültetvénytől nagyjából 15 kilométerre, a Pati-kanálison engedték szabadon a repülésre képes madarakat. Bogár János természetvédő aktivista közölte, ha a hattyúk átállnak a számukra megfelelő étrendre, néhány hét alatt kiürülhet a szervezetükből a toxikus anyag. Ismeretlen elkövetők agyonüthettek néhány hattyút, a természetvédő több vérbe fagyott tetemet is talált az elmúlt napokban a mákföldön.

Nyitókép (illusztráció): Pixabay

 

#Külföld#mák#függő#hattyú#mentés#komárom

Címlapról ajánljuk