Külföld

Drogos hattyúk pusztítanak Komáromnál

rtl.hurtl.hu

2023. május 24. 10:09

Rákaptak a mákra, rengeteg állat vált függővé, sok elpusztult.

A Napunk.sk írta meg, hogy egy hattyúkolónia „szállt meg” egy mákföldet a komáromi járásbeli Izsa és Pat között, több ezer eurós kárt okozva a tulajdonosnak. 

A szokatlan jelenség mögött a klímaváltozás áll. A lap szerint a rendkívül enyhe telek miatt az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében, a kedvező feltételek miatt sokan egész évben maradnak. A hidegebb időszakban pedig jobb híján a szántóföldeken keresnek táplálékot.

A hattyúk a mák hajtásaira ugyan eddig nem nagyon fanyalodtak rá, de már ez is megtörtént. Azok, amelyek megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, amely rendkívül rossz hatással van az emésztőrendszerükre. Több tucatnyi madár pusztult már bele a „gasztronómiai kalandba”, mintegy 150 mérgezett hattyú pedig továbbra is a mákültetvény foglya, írja a Napunk.

Hozzáteszik: mivel a vizek és a vizes területek télen már nem nyújtanak elegendő táplálékot, a síkvidékeken pedig szinte mindent a mezőgazdasági területek foglalnak el, a kizárólag növényekkel táplálkozó hattyúk a szántóföldeken keresnek élelmet. Leginkább az őszi vetésű káposztarepcét kedvelik. 

Az akár 14 kilogrammos súlyt is elérő, kifejlett példányok étvágya a téli időszakban óriási, egy több százas kolónia egész parcellákat képes lecsupaszítani.

Nyitókép: Oláh Tibor / MTVA / MTI

#Külföld#hattyú#komárom#drog

Címlapról ajánljuk