Külföld

A városlakók állnak szemben a vidéki lakossággal – vadállatok miatt brüsszeleznek Ausztriában

rtl.hurtl.hu

2023. június 3. 10:56

Politikai vita támadt Ausztriában abból hírből, hogy egy medve bukkant fel a tiroli St. Anton közelében. Benedikt Lentsch, az ellenzéki SPÖ Landecki járási vezetője az állat azonnali kilövésére szólított fel, hogy hogy megelőzzenek egy olyan tragédiát, mint amilyen Trentinóban történt: április elején egy 26 éves férfi halt meg medvetámadás miatt Észak-Olaszországban.

A helyi politikus szerint túl sok akadálya van a medvék kilövésének, mert „az EU ragaszkodik a teljesen elavult, a valóságtól elrugaszkodott irányelvekhez". Lentsch szerint a vadállatok túlzásba vitt védelme egyre több ember életét sodorja veszélybe, ez pedig „nem állatvédelem, ez őrület!”  

Időközben a DNS-vizsgálat bebizonyította, hogy medve végzett juhokkal a szintén Tirolban található Weißenbach közelében. Ha farkasok lettek volna a támadók, elrendelnék a kilövésüket, de a medve esetében ez nincs így. „Az uniós jogi keretek miatt jelenleg meg van kötve a kezünk” –  mondta a Kronen Zeitungnak Josef Geisler, tartományi elöljáró helyettese.

Anton Larcher, Tirol tartomány fővadásza azt mondta: a trentinói medve-visszatelepítési projekt „teljesen kicsúszott a kezünkből”. Szerinte ez már olyan szintre jutott, hogy a trentinoi tartományfőnöknek és családjának rendőri védelemre van szüksége, az őket ért fenyegetések miatt.

A fővadász szerint az okozza a problémát, hogy az olyan természetvédelmi szervezetek, mint a WWF vagy a Négy Mancs rengeteg pénzzel rendelkeznek és nagyon erős lobbitevékenységet folytatnak Brüsszelben. Európa hétmillió vadászának 1,8 millió eurós költségvetése van erre a célra, míg csak a WWF Németország 75 millióval rendelkezik.

Példaként Larcher azt mondta: egy farkast havonta 15 euróval lehet „szponzorálni”, vagyis támogatni a védelmét, és több ezren meg is teszik. Itt valójában a városlakók állnak szemben a vidéki lakossággal: előbbieket nem érdekli, hogyan élnek a vidékiek, milyen problémákkal kell szembenézniük.

A fővadász egyébként a medvét nem tartja problémának, mert általában félénk, kerüli az embert és lassan szaporodik. Ha mégis emberre támad, kilövik.

A nagyobb gond a farkas, amely nagyon szapora: az állomány, ha nem vadásszák, 3-4 év alatt megduplázódik. Ráadásul naponta 100 kilométert képesek megtenni, míg a vadászok kilövési engedélye két napra és egy 10 kilométeres körre korlátozódik.

Nyitókép: Élelemre várakozó medve a Hargita megyei Szent Anna-tó felé vezető úton, Sepsibükszád közelében 2022. július 22-én. – Fotó: Kátai Edit / MTI

#Külföld#ausztria#európai unió#medve#farkas#vadászat

Címlapról ajánljuk