Külföld

Székelyföldi birtokára utazott III. Károly

rtl.hurtl.hu

2023. június 3. 11:10

III. Károlynak elvileg át kellett volna adnia zalánpataki birtokát a trónörökösnek, de ezt nem tette meg. 

Megérkezett székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó, bukaresti „félhivatalos” programja után – jelentette az MTI. III. Károly az első brit uralkodó, aki Romániába látogatott.

A Romániába 25 éve rendszeresen visszatérő Károly számos ingatlant vásárolt Erdélyben. A brit királyi udvar szabályai szerint királlyá válása után az egykori walesi herceg átadja birtokait a trónörökös hercegnek, de érdekes módon a zalánpataki birtok ezúttal kivételt képez, mert III. Károly nem mondott le fia javára székelyföldi birtokáról Kálnoky Mátyás történész az erdélyi Krónika híroldalnak.

Ez azt jelenti, hogy nagyon ragaszkodik hozzá, tehát vissza szeretne térni a Székelyföldre – idézte Kálnoky Mátyást a Krónika.

III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában. A walesi hercegként az országban rendszeres vendégnek számító Károlynak megkoronázott királyként is első útja Romániába vezetett.

A Fókusz május elején látogatott el az erdélyi Kálnoky kastélyhoz, hogy a helyiektől tudják meg, milyen ember az új brit uralkodó. A falubeliek okos, érzékeny embernek ismerik, és azt mondják, még humorérzéke is van. A pálinkát szereti, és nemrég egy kaszálóversenyre is ellátogatott.


Ötnapos magánlátogatásán elsőként Klaus Iohannis államfőt kereste fel Bukarestben egy udvariassági találkozó erejéig. A fogadására az elnöki hivatalban összesereglett román állami vezetők, a civil társadalom képviselői és a külképviseleti vezetők előtt mondott rövid beszédében III. Károly azt mondta: otthon érzi magát Romániában és megszerette az országot, nagyra becsüli kultúráját, művészetét, történelmi örökségét, tájait és élővilága sokszínűségét.

III. Károly a fogadáson kiemelte: rokoni szálak is fűzik az országhoz: apjának unokatestvére volt Mihály király, az országból 1947-ben elűzött utolsó román uralkodó. A brit királyi családnak egyébként erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.


Nyitókép: III. Károly brit uralkodó (középen) üdvözli érkezésekor a rá várakozó helybélieket székelyföldi birtoka előtt Zalánpatakon 2023. június 2-án este. – Fotó: Kátai Edit / MTI

 

#Külföld#iii. károly#erdély#románia#zalánpatak

Címlapról ajánljuk