Külföld

Moszkva ostromára készülnek az ukránbarát orosz partizánok

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 15:44

A Szabadságot Oroszországnak Légió már több települést is elfoglalt, az orosz partizáncsoport vezetője pedig esküt tett arra, hogy megdöntik Vlagyimir Putyin hatalmát. 

A Szabadságot Oroszországnak Légió (LSR) nevű orosz partizáncsoport vezetője esküt tett arra, hogy megdönti Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimét, csapataival Moszkvát is bevenné, ha összegyűlik elég ember – írja a TheSun.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, május végén az Ukrajna oldalára álló fegyveres orosz erők két települést vonhattak az ellenőrzésük alá, egészen pontosan Gorkovszkijt és Scsetinovkát – közölte Igor Girkin, a szeparatista Donyecki Népköztársaság egykori védelmi minisztere.

Az orosz partizánok egyszerre több helyen is behatolhattak az országba, a Kreml szerint ukrán szabotőrök követték el a támadásokat. Kifejezetten veszélyes neonácik milicisták is feltűnhettek a Putyin-ellenes partizánok között, az ukrán kormány minden hivatalos kapcsolatot és együttműködést tagad a felkelőkkel.

Állítólag az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és a Szabadságot Oroszországnak légió (LSR) kizárólag oroszokból álló csapatai vezették a Belgorod elleni ostromot is. Az LSR „Cézár” névre hallgató parancsnoka arról beszélt, hogy nyolc kistelepülést foglaltak el, és elvették az FSZB egyik harci járművét is.

A légió vezetője állítja, komoly harci kapacitásokkal rendelkeznek: vannak aknavetőik, páncélozott járműveik és drónfelderítő egységük is. A partizánsereg nagyjából 500-1000 katonával rendelkezik, és állításaik szerint Moszkva ellen is hadba indulnak, „amint erőre kapnak”. Állításaik szerint már több ezer orosz jelezte, hogy csatlakozna a felkeléshez.

Nyitókép: Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#orosz partizánok#moszkva#támadás

Címlapról ajánljuk