Külföld

Brit külügyminiszter: Ukrajnának szabad önvédelemből orosz területeket támadnia

rtl.hurtl.hu

2023. május 30. 21:50

James Cleverlyt a Moszkva elleni dróntámadás apropóján kérdezték. Az Egyesült Királyság külügyminisztere szerint Ukrajna önvédelemhez való jogának része, hogy saját területén kívül is csapást mérjen.

Ukrajnának szabad önvédelemből támadásokat végrehajtani orosz területeken lévő célpontok ellen is – jelentette ki kedden James Cleverly brit külügyminiszter Tallinnban.

A brit külügyminiszter elmondta, nem ismeri Moszkva elleni dróntámadás részleteit, és nem fog találgatni sem annak természetét illetően, ugyanakkor közölte:

alapvetően Ukrajna önvédelemhez való jogának része, hogy saját területén kívül is csapást mérjen, csökkentve ezzel Oroszország ukrán területek elleni támadási képességeit. Az ukrán önvédelemhez való jog részét képezik a saját államterületen kívüli legitim katonai célok.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Moszkvát dróntámadás érte kedd reggel. Több épület kisebb károkat szenvedett a csapás következtében, három lépcsőházból evakuálták a lakókat. A Kreml szerint nyolc drónnal támadták az orosz fővárost, de a pontos számukkal kapcsolatban ellentmondó információk jelentek meg.

A támadásnak nem volt halálos áldozata, de az orosz védelmi minisztérium szerint két ember könnyen megsérült. Az orosz vezetés kapásból Ukrajnát vádolta meg a támadással, Moszkva terrorcselekményt emleget. Oroszország külügyminisztériuma kedd délután azt közölte, hogy fenntartja a jogot a „lehető legkeményebb válaszintézkedések” megtételére.

Nyitókép: James Cleverly brit külügyminiszter és Kaja Kallas észt miniszterelnök az észtországi Tallinnban 2023. május 30-án. Pavel Golovkin / AP Photo

#Külföld#moszkva#dróntámadás#brit#külügyminiszter#ukrajna

Címlapról ajánljuk