Külföld

Amerikai katonák balhéztak egy zólyomi üzletben, azonnal hazaküldték őket

rtl.hurtl.hu

2023. május 25. 21:42

A helyi média szerint az eset a szélsőségesek malmára hajtja a vizet.

Azonnali hatállyal hazaküldték Szlovákiából azokat a katonákat, akik egy zólyomi üzletben balhéztak, írja az Új Szó. Az amerikai követség így reagált a vasárnapi incidensre: „Az amerikai hadsereg tagjai közötti szóváltás a zólyomi élelmiszerboltban a szlovák rendőrséggel és nyilvánossággal szembeni tiszteletlenség megbocsáthatatlan megnyilvánulása volt”.

Vasárnap este a Billa üzletlánc zólyomi boltjában alakult ki nézeteltérés két ittas személy között, akik a lesti katonai bázison teljesítettek szolgálatot. Az ügy nem fajult erőszakig, de az agresszív szóváltás miatt a dolgozók értesítették a rendőrséget.

Mária Precner, a védelmi minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa azt mondta: a katonák nem veszélyeztették a nyilvánosságot és anyagi kár sem keletkezett. „Ennek ellenére azonban azt tapasztaljuk, az egész ügyet szándékosan igyekeznek felfújni. Az amerikai féllel egyeztetünk az intézkedésekről, hogy ne ismétlődjön meg az eset, ez ugyanis rossz fényt vet mindarra a jóra, amit szövetségesünk a közös védelmünkért tesz”.

A lap azt írja, hogy az esetet azonnal felkapták a dezinformációs portálok, valamint több amerikaellenes párt is riogatásra használta az ügyet. Egy politikus arról írt Facebook-oldalán, hogy az „amerikai katonák ismét támadnak”. Egy másik arról beszélt: „Nem az oroszok fenyegetnek bennünket, hanem az agresszív, részeg amerikai katonák és az uraik a Globsec-en”.

A külképviselet a szélsőségesek visszhangjáról azt írta: „Sajnálatos, hogy egyesek megpróbálják ezt az eseményt arra használni, hogy megosztják országainkat és becsméreljék az amerikai katonákat, akik azért jöttek, hogy segítsék és támogassák Szlovákiát, a szövetségesünket a szomszédos Ukrajna elleni brutális orosz invázió pillanatától. Szlovákia már három évtizede a barátunk és a szövetségesünk, mi mindig mellettük fogunk állni partnerségben és együttműködésben”.

Nyitókép: AP Photo / Clifford Owen

#Külföld#szlovákia#usa#katona#balhé#üzlet#nagykövetség#szélsőséges

Címlapról ajánljuk