Külföld

Aggályos a legutóbbi magyarországi parlamenti választások lebonyolítása a Freedom House szerint

rtl.hurtl.hu

2023. május 24. 15:29

Tovább romlott a demokrácia helyzete Magyarországon, már a korábbi 45 százalékos állapot sincs meg – állítja az amerikai kutatószervezet.

Tavaly tovább romlott a demokrácia helyzete Magyarországon – derült ki a kelet-európai demokrácia helyzetéről szerdán közzétett amerikai jelentésből, amelyet az Euronews ismertetett.

Az amerikai kormány által finanszírozott, de független kutatószervezet, a Freedom House beszámolója rámutatott: a térségben Oroszországot leszámítva Magyarországon sérült leginkább a demokrácia. 

A jelentés szerint 

Magyarország 43 százalékban demokratikus, szemben az egy évvel korábbi 45 százalékkal.

Különösen a legutóbbi parlamenti választások lebonyolítását tartják aggályosnak, a szavazást ugyanis „szabálytalanságok, az adminisztratív erőforrásokkal való visszaélés és torz médiaviszonyok” kísérték. 

A Freedom House szerint az Orbán-rezsim egyre kevésbé toleráns az államtól eltérő véleményekkel. A jelentésben ezt alapvetően arra vezetik vissza, hogy Magyarországot 2010 óta Orbán Viktor vezeti, aki fokozatosan leépítette a fékek és egyensúlyok rendszerét. 

A jelentés szerint Észtország rendelkezik a legmagasabb demokrácia-besorolással, 83 százalékkal a régióban, őket Lettország követi, majd Szlovénia, Litvánia és Csehország következik a sorban. Még a sokat bírált Lengyelország is elért 59 százalékot, Oroszország 2 százalékban demokratikus a jelentés szerint.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

 

 

#Külföld#freedom house#demokrácia#jelentés#Választás 2022#NER#orbán viktor

Címlapról ajánljuk