Külföld

„Orbán hivatalosan csinálja, mi pedig eltussoljuk a tényeket” – osztrák rendőrszakszervezet az embercsempészek elengedéséről

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 9:28

Az FSG szreint ugyanazt csinálják, mint Magyarország. Herbert Kickl érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte Orbán Viktor döntését.

Egy friss kormányhatározat alapján 2600 külföldi embercsempész szabadulhat a magyar börtönökből. Az embercsempészek szabadon engedése már meg is kezdődött, erről az RTL Híradója közölt rejtett kamerás felvételeket:


Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn, az EU-s külügyminiszterek brüsszeli csúcstalálkozója előtt azt közölte újságírókkal, hogy bekéretik a magyar nagykövetet a szabadon engedett embercsempészek ügye miatt. Szijjártó Péter erre azt mondta, ő úgy fogja fel, hogy külföldi bűnözőket utasítanak ki az országból. Az osztrák belügyminiszter az osztrák-magyar határon is szigorúbb ellenőrzést rendelt el:


Az osztrák Kronen Zeitung cikke szerint Pintér Sándor belügyminiszter telefonon egyeztetett osztrák kollégájával, Gerhard Karnerrel és cáfolta, hogy több ezer embercsempészt is szabadon engedhetnek. Állítólag csak néhány százan szabadultak. A cikk emlékeztet, hogy a magyar büntető törvénykönyv kettőtől húsz évig terjedő börtönbüntetést ír elő az embercsempészetért. A problémásnak ítélt kormányrendelet értelmében a bebörtönzött, külföldi embercsempészeket szabadon engedik, ha 72 órán belül elhagyják Magyarországot.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Herbert Kickl – aki nemrég még Magyarországot nevezte a menekültpolitika példaképének – , érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte Orbán Viktor döntését. Az FSG rendőrszakszervezet viszont képmutatással vádolta Gerhard Karnert és az Osztrák Néppártot. Szerintük az Ausztriában elfogott emberkereskedők több mint 80 százaléka szabadlábra kerül és elmenekülhetnek az országból.

Ugyanazt tesszük, mint Magyarország. Csak Orbán hivatalosan csinálja, mi pedig eltussoljuk a tényeket

– mondta Hermann Greylinger az FSG képviseletében a lapnak. Az osztrák Belügyminisztérium valótlannak minősítette az állítást.

Nyitókép: RTL

#Külföld#embercsempész#ausztria#orbán viktor#herbert kickl

Címlapról ajánljuk