Külföld

Újabb oroszpárti magyar vétó EU-s szankciók ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 22. 10:08

Az EU külügyminiszterei hétfőn döntöttek volna újabb, Oroszország elleni szankciókról, de a magyar EU-nagykövet egy nevet kifogásolt a szankciós listán, így nem születhetett megállapodás.

Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki vezető bebörtönzése miatt újabb orosz politikai szereplők elleni szankciókról döntöttek volna hétfőn EU külügyminiszterei, azonban a magyar EU-nagykövet lényegében megvétózta a szankciós lista jóváhagyását, írja a 444 az EU Observer értesülései alapján.

A rossz egészségi állapotban lévő orosz ellenzéki politikusra 25 év börtönt szabtak ki egy koncepciós perben, a szigorú körülmények közt letöltendő szabadságvesztés gyakorlatilag Vlagyimir Kara-Murza halálra ítélését jelenti.

Az EU külügyminiszterei hétfőn felvették volna az emberi jogokat megsértő személyek nemzetközi listájára Kara-Murza bebörtönzéséért felelősöket, azonban Ódor Bálint magyar EU-nagykövet egy névvel szemben kifogást emelt, így a szankcionálandó orosz személyek újabb listájáról nem születhetett meg a döntés.

A magyar kormány a múlt héten blokkolta az Ukrajnának szánt Európai Békekeret (EPF) nyolcadik, 500 millió eurós részletének folyósítását, mégpedig azért, mert Ukrajna a háború szponzorai közé sorolta OTP Bankot. Szijjártó Péter külügyminiszter közlése szerint

Magyarország nagyon nehezen tárgyal további pénzügyi-gazdasági támogatásokról és áldozatvállalásokról mindaddig, amíg Ukrajna le nem veszi a háború nemzetközi szponzorainak listájáról a legnagyobb magyar bankot.


Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2023. március 24-én. A kép bal oldalán Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője. – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#európai unió#oroszország#szankciók#vétó#ódor bálint#vlagyimir kara-murza

Címlapról ajánljuk