Külföld

A magyar kormány blokkolta az Ukrajnának szánt újabb EU-s fegyversegélyt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 16. 8:22

Az Európai Békekeret nyolcadik részletét jövő hétfőn utalták volna Ukrajnának, de a magyar kormány blokkolta az 500 millió eurós transzfert.

Blokkolta a magyar kormány az Ukrajnának szánt Európai Békekeret (EPF) nyolcadik, 500 millió eurós részletének folyósítását, írja a 444 az ANSA olasz hírügynökség értesülései alapján.

Az ANSA azt közölte, hogy az 500 millió eurót jövő hét hétfőn utalták volna Ukrajnának, de egy héttel korábban, május 15-én, hétfőn a magyar kormány váratlanul blokkolta a fegyvervásárlásra szánt eu-s pénzügyi segítséget.

A magyar kormány állítólag garanciákat követelt arra, hogy az uniós pénzalap megőrzi globális jellegét, és ne csak Kijev felfegyverzésére használják.

Mióta Oroszország tavaly februárban lerohanta Ukrajnát, az eu-s tagállamok a 2021. március 22-én létrehozott EPF-en keresztül veszik a fegyvereket az orosz invázió ellen védekező, uniós és NATO-tagságra pályázó országnak. Az Ukrajnának szánt katonai segély hetedik, 500 millió eurós részletét februárban hagyták jóvá, 

most a nyolcadik részlet folyósítását vétózta meg állítólag a magyar fél.

Az EPF uniós költségvetésen kívüli keretét 2023 márciusában csaknem 8 milliárd euróra emelték a tagállamok, az EU Tanácsa pedig május elején úgy döntött, hogy egymilliárd eurót különítenek el Ukrajna tüzérségi lőszerrel való ellátása érdekében.

Mint arra a 444 cikke is emlékeztet, az EU ebből az alapból hét csomagban támogatta eddig Ukrajna fegyveres erőit. Az EPF-ből számos más ország is részesül, így például Mozambik, Grúzia, Moldova, Mali, Szomália, Niger, Jordánia, Bosznia-Hercegovina, Libanon és Mauritánia. Az Európai Tanács bő két éve azért hozta létre az EPF-et, hogy segítsen megerősíteni a nemzetközi biztonságot, békét teremteni és megelőzni a konfliktusokat. Az EFP-hez a magyar kormány is csatlakozott csaknem 1,6 milliárd forinttal, írja a 444.

Nyitókép: European Union / European Council / EPF grafikájának felhasználásával

#Külföld#orosz-ukrán háború#magyarország#orbán-kormány#európai unió#segély#ukrajna#vétó

Címlapról ajánljuk