Külföld

Megmérgezhettek egy orosz újságírót és egy civil szervezet vezetőjét Berlinben

rtl.hurtl.hu

2023. május 21. 18:00

Egy ismert orosz ellenzéki oligarcha által szervezett konferencián vettek részt.

Nyomoz a rendőrség két orosz állampolgár megbetegedésének ügyében, akik egy orosz ellenzéki oligarcha által szervezett konferencián lettek rosszul még április végén, írja a Reuters. A hatóságok szerint a disszidenseket megmérgezhették.

A gyanúsított mérgezés két áldozata közül egyik újságíró, míg másik egy civil szervezet vezetője. A Mihail Hodorovszkij konferenciáján részt vevő női újságíró még az esemény előtt rosszul lett, Berlinben vitték kórházba mérgezésgyanús tünetekkel. Natalija Arno, a Szabad Oroszországért Alapítvány vezetője arról adott hírt, hogy hotelszobájának ajtaját nyitva találta, másnap pedig hajnali 5-kor arra ébredt, hogy szúró fájdalmat érez és furcsa tüneteket is tapasztalt. Állítása szerint az esetét már az FBI is vizsgálja.

Korábban Alekszej Navalnij ellenzéki politikust ugyancsak Németországban mérgezték meg novicsokkal, Szergej Szkripal exkémet és lányát pedig Angliában, ugyanilyen módszerrel. Alekszandr Litvinyenko polóniummérgezését is érdemes megemlíteni, amely mögött gyaníthatóan szintén az orosz titkosszolgálatok állnak.

Nyitókép: Facebook / Natalija Arno

#Külföld#mérgezés#orosz#ellenzék#újságíró#berlin

Címlapról ajánljuk