Külföld

Orbán Viktor szövetségese nem elég, hogy Ukrajna győzelmére fogad, megszakítja a gazdasági együttműködést Kínával

rtl.hurtl.hu

2023. május 19. 10:26

A G7-es országok közül Olaszország egyedüliként csatlakozott a „kínai új selyemúthoz”, de Georgia Meloni olasz kormányfő készen áll a szakításra. 

Olaszország ki fog lépni az „új selyemútként” is emlegetett kínai Övezet és Út kezdeményezésből, amihez a G7-es országok közül egyedüliként csatlakozott – írta a Politico. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy magas rangú diplomata elmondása szerint még nem hozott végső döntést, de már csak azon gondolkodik, hogy miként hajtsák végre a szakítást Pekinggel, és nem azon, hogy a megtegyék-e, vagy sem.

Olaszország kilépése Kína külgazdasági megaprojektjéből egyértelműen jelezné, hogy a jobboldali Meloni – aki Magyarországon „Novák Katalin barátnőjeként” is ismert – a Kínával szemben gyanakvó vezetők sorába lép, szemben a szövetségesének számító Orbán Viktorral. Szijjártó Péter pár napja Kínában arról beszélt, hogy Magyarország nem szeretné, ha Európa és Kína kapcsolata elmérgesedne, hozzátéve:

Mi nem kockázatként tekintünk Kínára, hanem egy olyan országként, mellyel való együttműködés óriási lehetőségeket jelent számunkra.

A G7-es országok hirosimai csúcstalálkozóján Kína lesz az egyik fő téma, és várhatóan erőteljes fellépésre lehet számítani „Kína erőszakos gazdasági kényszerítése” ellen. A csúcstalálkozón több vezető is várhatóan rá fog kérdezni Meloninál arra, hogyan áll Olaszország a kínai övezet és út kezdeményezéshez – írta a Politico ChinaWatcher hírlevele.

Ahogy arról az RTL Híradó öt éve beszámolt, Kína kész átvenni az egyre inkább bezárkózó Egyesült Államok vezető szerepét a világgazdaságban – nagyjából így összegezhető az a grandiózus beruházási terv, amit a kínai miniszterelnök ismertetett az „Egy Övezet – Egy Út” nevű külgazdasági fórumon Pekingben.


Nyitókép: Giorgia Meloni megérkezik Japánba, a G7-es ország csúcstalálkozójára. Fotó: AP Photo/Hiro Komae

#Külföld#olaszország#kína#georgia meloni#Gazdaság#G7#övezet út kezdeményezés

Címlapról ajánljuk