Külföld

Szijjártó: Azért támogatjuk a kínai béketervet, mert a békéről szól és van

rtl.hurtl.hu

2023. május 14. 11:10

A külügyminiszter Kínába utazik tárgyalni. Azt mondta előtte, attól tart, hogy Európa és Kína kapcsolata elmérgesedik.

Pekingben tárgyal hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – írta a tárcavezető vasárnap Facebook-oldalán. „Kritikus fontosságú témák” lesznek napirenden szerinte, ezek közül hármat nevezett meg legfontosabbként.

Az ukrán-orosz háborúról szólva azt írta: különös jelentősége van a békepárti erőfeszítéseknek. Magyarország támogatja a kínaiak által előterjesztett béketervet,

két okból is: egyrészt mert a békéről szól, másrészt pedig azért, mert van


– írta a miniszter. Hozzátette: „végre valami, ami nem a háború folytatásáról, hanem annak lezárásáról szól”.

Arról is értekezett a posztban a külügyminiszter, hogy Magyarország nem szeretné, ha Európa és Kína kapcsolata elmérgesedne. 

Mi nem kockázatként tekintünk Kínára, hanem egy olyan országként, mellyel való együttműködés óriási lehetőségeket jelent számunkra.


A nyugat-keleti (európai-kínai) gazdasági együttműködésben létrejöhet olyan munkamegosztás, amely előnyös mindenki számára – fűzte hozzá.

Erre szerinte kiváló példa Magyarország, amely az egymásra épülő nyugat-európai és kínai beruházások találkozási pontjává vált.

„Mi világosan értjük: az európai autóipar nem tud sikeresen átállni az elektromos korszakra a kínai beszállító vállalatok részvétele nélkül. Márpedig ha nem tudja a világ átállítani a közlekedést elektromos alapokra, kár álmodozni a klímaváltozás elleni küzdelem sikeréről” – írta a tárcavezető.

Szijjártó Péter Kínában találkozik Vang Ji kínai államtanácsossal, Csin Kang államtanácsos és külügyminiszterrel, Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszterrel és több nagyvállalat vezetőjével.

Nyitókép: Szijjártó Péter. Fotó: MTI/Kovács Attila.

#Külföld#szijjártó péter#kína#tárgyalás#orosz-ukrán háború#béketerv#ukrajna#béketábor

Címlapról ajánljuk