Külföld

Hat év börtönre ítélték azt a nőt, aki megölte az őt megerőszakoló férfit

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 13:09

Az ítélet ellen sokan tüntettek Mexikóban.

Több mint hat év börtönbüntetésre ítélték azt a mexikói nőt, aki önvédelemből megölt egy férfit, aki megerőszakolta. Az eset még 2021-ben történt.

A Roxana Ruiz ellen hozott ítélet haragot váltott ki a mexikóiakból, feminista csoportok tüntetést is szerveztek, azt követelve, hogy az országban rendszeresen előforduló nemi erőszakos ügyekben szülessenek szigorúbb ítéletek.

Rossz precedens lenne, ha ez az ítélet érvényes maradna. Ez azt üzeni a nőknek, megvédheted magad, de csak egy bizonyos pontig

– mondta Ángel Carrera, Ruiz védőügyvédje.

A nő az AP hírügynökségnek engedélyt adott, hogy a gyakorlattal ellentétben megnevezzék, mint szexuális erőszak áldozatát. Ruiz egyébként maga is részt vesz a demonstrációkon, amelyeken nem csak a saját szabadságáért és jogaiért tüntet. 

A mexikói állami bíróság hétfőn megállapította, hogy Ruizt bár megerőszakolták, de a nő cselekedete nem számít jogos, arányos védelemnek. A bíróság szerint elég lett volna fejbeverni a férfit, de Ruiz meg is fojtotta a vele erőszakoskodót. Ruizt emellett arra is kötelezték, hogy fizessen több mint 16 000 dollárnyi összeget az őt megerőszakoló férfi családjának.

2021 májusában Ruiz barátnőivel sörözött Nezahualcoyotlban, ahol rendkívül magas a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények aránya. Ekkor találkoztak a férfival, aki később megerőszakolta. Az elkövető a társalgás után felajánlotta, hogy hazakíséri, majd kérte a nőt, hogy hadd maradjon éjszakára, mert későre járt, és messze lakik.

Ruiz beleegyezett, hogy a férfi nála aludjon egy földre helyezett matracon. Miközben a nő aludt, a férfi felmászott az ágyára, megütötte, letépte a ruháit és megerőszakolta. Ruiz ezután orrba ütötte, és megfenyegette, hogy megöli. A dulakodás közben Ruiz megfojtotta a támadóját.

Ruiz a férfi holttestét pánikszerűen egy táskába tette, és kivitte az utcára, ahol épp rendőrök járőröztek. Letartóztatták.

Annak ellenére, hogy közölte a rendőrséggel, hogy megerőszakolták, Carrera elmondta, hogy soha nem végeztek igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot, ami fontos lépés lett volna, tekintve, hogy abban az esetben máshogy kezelték volna az ügyet. Az egyik rendőr azzal vádolta a nőt, hogy valószínűleg először maga is szexelni akart a férfival, csak később meggondolta magát.

Bánom, amit tettem, de ha nem tettem volna meg, akkor ma nem lehetnék itt

– mondta Ruiz az AP-nek egy tavalyi interjúban.

A nők jogaiért harcoló csoportok többször is azzal vádolták a mexikói hatóságokat, hogy a szexuális bántalmazások túlélőivel szemben nem megfelelő módon járnak el. Ruiz kilenc hónapot töltött börtönben emberölés vádjával, de végül szabadon engedték, így várja most az ítéletet.

A bíróság álláspontja szerint elég lett volna, ha egy ütéssel megállítja a támadóját, ugyanis az eszméletlenné váló férfi már nem tudta volna megtámadni. A kormány adatai szerint a mexikói nők közel fele tapasztalt már szexuális erőszakot élete során.

2022-ben a mexikói kormány összesen 3754 nőt – átlagosan napi 10-et – regisztrált, akik gyilkosság áldozatául estek, ami jelentős ugrás az előző évi adatokhoz képest.

Nyitókép: AP Photo / Eduardo Verdugo

#Külföld#Roxana Ruiz#gyilkosság#nemi erőszak#börtön#mexikó

Címlapról ajánljuk