Több mint száz belgrádi iskola jelentett bombafenyegetést78 belgrádi általános iskolában és 37 középiskolának küldtek üzeneteket a készülő bombatámadásokról, a rendőrség vizsgálja az ügyet. Az eset nem sokkal azután történik, hogy egy hét alatt két halálos lövöldözés történt Szerbiában.
Külföld

Több mint száz belgrádi iskola jelentett bombafenyegetést

rtl.hurtl.hu

2023. május 17. 19:27

78 belgrádi általános iskolában és 37 középiskolának küldtek üzeneteket a készülő bombatámadásokról, a rendőrség vizsgálja az ügyet. Az eset nem sokkal azután történik, hogy egy hét alatt két halálos lövöldözés történt Szerbiában.

A szerbiai tömegmészárlások után mindössze két héttel a szerb hatóságok közölték, hogy országszerte bombafenyegetésekről számoltak be oktatási intézményekben – írja az Euronews.

A szerb fővárosban több mint száz robbanószerkezetről érkezett ilyen fenyegető bejelentés: az oktatási minisztérium megerősítette, hogy szerda reggel mintegy 78 belgrádi általános iskolában és 37 középiskolának küldtek e-maileket a készülő bombatámadásokról.

A rendőrség helyszíni csapatokat küldött a fenyegetések kivizsgálására, a diákokat és az alkalmazottakat evakuálták. Biztonságuk érdekében átmenetileg szünetelt a tanítás, amíg be nem fejezik a helyszínelést. Egyelőre nem tudni, hogy ténylegesen bombát rejtettek valamelyik iskolában, vagy csak kamu fenyegetésről van szó, a rendőrségtől még nem érkezett válasz.

Lefegyverzik Szerbiát

Mint ismert, május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített, köztük volt a most elhunyt kislány is. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került.

Az esetet követően a szerb kormány több intézkedést is kilátásba helyezett, ezek között szerepel, hogy az ország minden iskolájában állandó rendőri felügyeletet vezetnek be, és megkezdik a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó korhatárának a 14-ről 12 évre való csökkentését.

Ez utóbbi azért merült fel, mert a gyilkos hetedikes diák még nem töltötte be a 14. életévét, így a szerb törvények értelmében nem büntethető. Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén.

A tömegmészárlások után Aleksandar Vucic államfő meghirdette Szerbia lefegyverzését. Az amnesztia keretében vasárnapig már több mint 13 ezer illegális fegyvert, köztük kézigránátokat, karabélyokat és páncéltörő rakétavetőket is átadtak a szerb hatóságoknak.

Nyitókép: Darko Vojinovic / AP Photo

#Külföld#szerbia#belgrád#iskolák#bombafenyegetés

Címlapról ajánljuk