Külföld

Több mint száz belgrádi iskola jelentett bombafenyegetést

rtl.hurtl.hu

2023. május 17. 19:27

78 belgrádi általános iskolában és 37 középiskolának küldtek üzeneteket a készülő bombatámadásokról, a rendőrség vizsgálja az ügyet. Az eset nem sokkal azután történik, hogy egy hét alatt két halálos lövöldözés történt Szerbiában.

A szerbiai tömegmészárlások után mindössze két héttel a szerb hatóságok közölték, hogy országszerte bombafenyegetésekről számoltak be oktatási intézményekben – írja az Euronews.

A szerb fővárosban több mint száz robbanószerkezetről érkezett ilyen fenyegető bejelentés: az oktatási minisztérium megerősítette, hogy szerda reggel mintegy 78 belgrádi általános iskolában és 37 középiskolának küldtek e-maileket a készülő bombatámadásokról.

A rendőrség helyszíni csapatokat küldött a fenyegetések kivizsgálására, a diákokat és az alkalmazottakat evakuálták. Biztonságuk érdekében átmenetileg szünetelt a tanítás, amíg be nem fejezik a helyszínelést. Egyelőre nem tudni, hogy ténylegesen bombát rejtettek valamelyik iskolában, vagy csak kamu fenyegetésről van szó, a rendőrségtől még nem érkezett válasz.

Lefegyverzik Szerbiát

Mint ismert, május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített, köztük volt a most elhunyt kislány is. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került.

Az esetet követően a szerb kormány több intézkedést is kilátásba helyezett, ezek között szerepel, hogy az ország minden iskolájában állandó rendőri felügyeletet vezetnek be, és megkezdik a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó korhatárának a 14-ről 12 évre való csökkentését.

Ez utóbbi azért merült fel, mert a gyilkos hetedikes diák még nem töltötte be a 14. életévét, így a szerb törvények értelmében nem büntethető. Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén.

A tömegmészárlások után Aleksandar Vucic államfő meghirdette Szerbia lefegyverzését. Az amnesztia keretében vasárnapig már több mint 13 ezer illegális fegyvert, köztük kézigránátokat, karabélyokat és páncéltörő rakétavetőket is átadtak a szerb hatóságoknak.

Nyitókép: Darko Vojinovic / AP Photo

#Külföld#szerbia#belgrád#iskolák#bombafenyegetés

Címlapról ajánljuk