Külföld

Ursula von der Leyen: Ukrajna fogja eldönteni, milyen békét akar

rtl.hurtl.hu

2023. május 15. 18:54

A béke alapelveiről és a tárgyalások megkezdésének időontjáról is Ukrajnának kell döntenie – mondta Ursula von der Leyen és Charles Michel is Brüsszelben. Az Európai Bizottság elnöke Kínának is üzent az ukrajnai háború és Tajvan miatt.

Nem szabad elfelejteni, hogy Ukrajnát brutálisan megtámadták az orosz erők, éppen ezért az igazságos béke alapelveit Kijevnek kell meghatároznia, és ebben számíthat az EU támogatásra – jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben.

Von der Leyen, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével, Charles Michellel közösen tartott sajtótájékoztatót az iparilag legfejlettebb demokratikus országok csoportjának (G7) pénteken kezdődő hirosimai csúcstalálkozóját megelőzően.

„Múlt heti kijevi látogatásom során lenyűgözött az ukrán nép kitartása, ellenállóképessége. Hiszem, hogy nekünk támogató országoknak is ugyanezt kell tanúsítanunk.

Addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig csak kell, de Ukrajna nélkül nem lehet szó Ukrajnáról

– mondta az Európai Bizottság elnöke.

Mint mondta, a csúcstalálkozó másik fontos témája a Kínával való kapcsolat lesz. „Természetesen versenyben vagyunk Kínával. Ez azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk saját gazdaságunkat és csökkenteni kell a stratégiai függőségeket. 

Felszólítjuk Pekinget, hogy ne támogassa az ukrajnai inváziót, továbbá megerősítjük elkötelezettségünket a béke és stabiltás iránt a Tajvani-szorosban. Az egy Kína-politikát elismerjük, és ellenezzük a status quo bármilyen egyoldalú megváltoztatását, különösen, ha erőszakkal történik

 
– mondta.   

Charles Michel beszédében hangsúlyozta: az Európai Unió támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeformuláját, és kizárólag Ukrajna dönthet arról, hogy mikor kezd béketárgyalásokat. Azt is elmondta, az Európai Unió szankciói szükségesek és igazoltak, az ezt cáfoló orosz propaganda hazugságra és összeesküvés-elméletekre épül, a tények és az adatok ezeknek ellent mondanak.

„Összefogásra van szükség a háborús bűncselekmények elkövetőinek elszámoltatására, minden ezirányú erőfeszítést, valamint a keletkezett károkat összesítő regiszter elkészítését az Európai Unió minden erejével támogatja” – fogalmazott.

Nyitókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2023. május 15-én. Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet.

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#oroszország#ursula von der leyen#Charles Michel#európai bizottság#európai unió#béke

Címlapról ajánljuk