Külföld

Kiszivárgott egy dokumentum, amelyben az ukrán elnök a Barátság kőolajvezeték felrobbantásáról beszélt

rtl.hurtl.hu

2023. május 14. 10:58

Az amerikai hírszerzők értékelése szerint Zelenszkij indulatból fogalmazott meg túlzó fenyegetést a Putyin-barátnak tartott Orbán Viktorral szemben.

Kiszivárgott katonai hírszerzési iratok alapján ír arról a Washington Post, hogy az ukrán elnök, aki azzal nyerte el a nyugati kormányok bizalmát, hogy a támogatásként kapott fegyvereket nem használta fel Oroszország területén végrehajtott támadásokhoz, zárt ajtók mögött többször felvetette ilyen támadások szükségességét.

Az ukrán katonai vezetőkkel és tanácsadóival folytatott beszélgetésekben Volodimir Zelenszkij orosz falvak elfoglalását, nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott támadásokat, sőt a Magyarországot ellátó Barátság kőolajvezeték felrobbantását is felvetette. Korábban megírtuk, hogy az amerikai légierő 21 éves hírszerző tisztje, Jack Teixeira töltött fel nagy mennyiségű minősített iratot egy Discord-szerverre, ezek között bukkant a Washington Post a szóban forgó iratokra.

Egy január végi megbeszélésen Zelenszkij azt javasolta, hogy Ukrajna hajtson végre támadásokat Oroszországban, küldjön szárazföldi csapatokat az ellenséges területre és foglaljon el határmenti orosz településeket, hogy országa előnyre tegyen szert a Moszkvával folytatott tárgyalásokon.

Február végén Valerij Zaluzsnyij ukrán főparancsnokkal tárgyalva az ukrán elnök aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Ukrajnának nincsenek olyan nagy hatótávolságú rakétái, amelyekkel el tudná érni az orosz csapatok oroszországi állomáshelyeit, és azt javasolta, hogy drónokkal támadjanak ilyen helyszíneket.

Február közepén pedig Julija Szvrigyenko miniszterelnök-helyettesnek arról beszélt Zelenszkij, hogy felrobbanthatnák a Magyarországot olajjal ellátó Barátság kőolajvezetéket, ami szerinte „Orbán Viktor iparát” is tönkretenné, ami nagyrészt az orosz kőolajon alapul. Hírszerzők értékelése szerint az ukrán elnök indulatból fogalmazott meg túlzó, értelmetlen fenyegetést Orbán Viktorral szemben, akit széles körben tartanak Európa leginkább Putyin-barát vezetőjének.

A Washington Postnak Volodimir Zelenszkij „fantáziálásnak” minősítette a hírszerzési iratokban szereplő felvetéseket, ugyanakkor közölte: Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, és nem az országa szállt meg mást, hanem fordítva. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnában senki nem adott parancsokat orosz területen végrehajtandó támadásra.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#Volodimir Zelenszkij#szivárogtatás#barátság kőolajvezeték#orbán viktor

Címlapról ajánljuk