Külföld

Egy 21 éves, anyjával élő videojáték-rajongó a felelős az USA történetének egyik legnagyobb katonai szivárogtatásáért

Mohos MátéMohos Máté

2023. április 13. 20:14

Jack Teixeira a Thug Shaker Central nevű Discord-szerveren menőzött, vagy vitatkozott, ez lett a vége.

Kiderült, ki szemetelte tele a Minecraft-szervereket titkosított amerikai katonai dokumentumokkal: a 21 éves Jack Teixeira, a légierő hírszerző tisztje töltötte fel azokat a Thug Shaker Central nevű Discord-szerverre, feltehetőleg azért, hogy társainak menőzzön, hogy milyen érdekes a munkája.

A New York Times szerint a fiút már ma letartóztathatják, és a házát is átkutathatják. Az FBI a srác gyerekkori otthonának részleteit azonosította a dokumentumokról készült képeken. A lapnak megerősítette Teixeira anyja, hogy a fiú egy Massachusettsben található bázison dolgozik, főleg éjszakai műszakban.

Egy ismerőse úgy írta le a sajtónak a fiút, hogy „fiatal, karizmatikus, szereti a természetet, Istent, a lövöldözést és az autóversenyt”. Az amerikai sajtó azóta a Discord-csoport több más tagját is beazonosította. A fiatal a hírek szerint vagy egy vita miatt, vagy szimplán menőzésből osztotta meg a dokumentumokat.

Korábban arról írtunk: egy Minecraft-szerverre szivárogtak ki a szupertitkos, Ukrajnáról szóló katonai dokumentumok, de a tagok túlságosan el voltak foglalva a játékkal, hogy észrevegyék. Végül egy teljes hónapot csücsültek a hadititkok a szerveren, mire feltűntek valakinek. A katonai vezetők szerint ez az utóbbi évtizedek legsúlyosabb hasonló esete.

Az amerikai védelmi minisztérium csak azután vette észre a szivárogtatást, hogy egy orosz propagandát posztoló Telegram-fiók erősen módosított állapotban osztott meg párat a dokumentumok közül. A kiszivárgott információk az ukrán védelem állapotát részletezik, és kitérnek a légvédelmi rendszerekre, a harctéri veszteségekre, valamint az amerikai szövetségesekkel való kommunikációra.

Nyitókép: Facebook

#Külföld#gamer#minecraft#szivárogtatás#usa#titok#ukrajna

Címlapról ajánljuk