Tudomány-Tech

Egy Minecraft-szerverre szivárogtak ki a szupertitkos, Ukrajnáról szóló katonai dokumentumok, de a tagok túlságosan el voltak foglalva a játékkal, hogy észrevegyék

Mohos MátéMohos Máté

2023. április 13. 14:43

Végül egy teljes hónapot csücsültek a hadititkok a szerveren, mire feltűntek valakinek.

Megesett már, hogy úgy belefeledkezett a videojátékozásba, hogy nem vette észre az orra előtt lévő szupertitkos katonai dokumentumokat? Ez történt azon Minecrafttal foglalkozó Discord-szerver tagjaival, akik számára elérhetővé tettek a platformon pár szupertitkos amerikai katonai dokumentumot, amely érzékeny részleteket tartalmaztak az ukrajnai invázióról.

A Wall Street Journal azt írja: a katonai vezetők szerint ez az utóbbi évtizedek legsúlyosabb hasonló esete. Eredetileg több száz dokumentum került fel egy kicsi Discord-szerverre, amelyek márciusban felkerültek egy nagyobb, Minecrafttal foglalkozóra is.

Itt nagyjából egy hónapot töltöttek, mire a köz számára is elérhetővé tették őket: a 4chanen, a Twitteren és a Telegramon is megtekinthetőek voltak a dokumentumok, amelyek közül ötven vagy titkos, vagy szupertitkos besorolású volt.

Úgy tudni, a dokumentumok azután kerültek fel az eredeti szerverre, hogy annak tagjai összevesztek arról, hogyan érdemes megjeleníteni az ukrajnai csatatereket a játékban.

Az amerikai védelmi minisztérium csak azután vette észre a szivárogtatást, hogy egy orosz propagandát posztoló Telegram-fiók erősen módosított állapotban osztott meg párat a dokumentumok közül. A kiszivárgott információk az ukrán védelem állapotát részletezik, és kitérnek a légvédelmi rendszerekre, a harctéri veszteségekre, valamint az amerikai szövetségesekkel való kommunikációra.

Az ukrán vezetés szerint nem az oroszok felelősek a szivárogtatásért, mivel ha ők szerezték meg volna a katonai titkokat, valószínűleg nem így használták volna fel őket. Nem ez lenne az első eset, amikor valaki azért oszt meg hadititkokat az interneten, hogy bizonyítsa igazát egy videojátékról szóló vitában: korábban a War Thunder című játék fórumaira több érzékeny dokumentum is felkerült. A most kiszivárgott anyagokkal korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk.

Nyitókép: YouTube

#Tudomány-Tech#ukrajna#minecraft#titok#szivárogtatás#szerver#videojáték

Címlapról ajánljuk