Külföld

Oroszország négy légi járművet veszíthetett egyetlen nap alatt a saját légterében

rtl.hurtl.hu

2023. május 14. 16:51

Az erről szóló híreket egyelőre nem lehet száz százalékban megerősíteni, de ha igazak, ez lehet a háború egyik legrosszabb napja számukra.

Úgy néz ki, hogy egyetlen nap alatt négy légi járművet vesztett el az orosz hadsereg, írja a CNN eddig nem száz százalékban megerősített harctéri információkra hivatkozva. Ha igaz ez a szám, az azt jelenti, hogy ez lehetett az eddigi egyik legrosszabb nap az oroszok számára.

Az orosz média szerint legalább két vadászgépet és két helikoptert lőttek le az ukránok az oroszországi Brijanszk felett. Az ukrán légvédelem nem erősítette meg ezeket az információkat, mindössze annyit jeleztek, hogy egy légi jármű „némi bajba került”.

Egy nap alatt ennyi légi járművet eddig egyszer sem vesztettek az oroszok saját légterükben. Több elemző is úgy gondolja, hogy az ukránok előretolhatták légvédelmi egységeiket, és elkezdhettek olyan ammuníciót használni, amivel nagyobb távolságból is el tudnak találni célpontokat.

Az ukránok szerint az országgal szomszédos Brijanszk területéről folyamatosan támadják őket légi járművekkel az oroszok, ám a mai nap során „némi bajba kerültek”. A légvédelem szóvivője hozzátette, hogy a mai egy „fekete nap” volt az orosz repülés számára.

Korábban arról adtunk hírt, hogy kiszivárgott az ukrán vezetés néhány tárgyalása, amelyekben Volodimir Zelenszkij elnök orosz falvak elfoglalását, nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott támadásokat, sőt a Magyarországot ellátó Barátság kőolajvezeték felrobbantását is felvetette.

Nyitókép: Orosz Szu-27-es vadászgép. Fotó: US Department of Defense via AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#helikopter#vadászgép#ellentámadás#légvédelem

Címlapról ajánljuk