Külföld

Uniós küldöttség érkezik vizsgálódni Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2023. május 10. 6:37

Az Orbán-kormány számára kellemetlen jelentést fogadhatnak el szerdán.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium európai ügyekért felelős államtitkárával, Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Biró Ferenccel, az Integritás Hatóság vezetőjével, Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, több parlamenti bizottsággal, oknyomozó újságírókkal és civil szervezetekkel találkozik az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának május 15-17. között Magyarországra látogató négyfős küldöttsége – tudta meg a Népszava.

A lap szerint a négytagú delegációt Monika Hohlmeier, a szakbizottság bajor keresztényszocialista elnöke vezeti. A küldöttség találkozni fog olyan európai cégek vezető tisztségviselőivel is, amelyek a magyar kormány külföldieket diszkrimináló intézkedéseinek a kárvallottjai.

A képviselők a két nap során szeretnének megismerkedni a korrupciós veszélyek miatt indított jogállamisági eljárás fejleményeivel, az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok tevékenységével és meg kívánják vizsgálni.

Az Európai Bizottság 2021. évi gazdálkodásáról szóló parlamenti jelentését várhatóan szerdán fogadja el az EP plenáris ülése. A Népszava szerint ez két bekezdésben is bírálja a magyarországi helyzetet. A határozat felhívja a biztosi testületet, hogy mindaddig tartsa vissza a Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzügyi támogatást, amíg a jogállamiság megsértése veszélyezteti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást.

A jelentés egyebek mellett helyteleníti, hogy a magyar kormány célkeresztjébe kerültek a multinacionális cégek. A Spiegel korábbi értesülései szerint például előbb ellehetetlenítenék, majd elűznék a német cégeket és érdekeltségeket Magyarországról.

Az Oroszországtól való energiafüggés csökkentésére költené a magyar kormány azt a hitelt, amire hivatalosan is bejelentették igényüket az Európai Bizottságnak – ezt Navracsics Tibor miniszter mondta az RTL Híradónak. Erről nyár végéig kell megállapodni, de az Európai Bizottság addig ezt a pénzt sem fogja kifizetni, amíg a magyar kormány nem teljesíti a jogállamisági feltételeiket. Az RTL Híradó riportjából többet is megtudhat:


Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Kabinetiroda / MTI

#Külföld#európai unió#európai parlament#korrupció

Címlapról ajánljuk