Külföld

Muzeális fegyvereket küld a frontra Oroszország, ilyen gépeket használtak az 1956-os forradalom leverésekor is

rtl.hurtl.hu

2023. május 9. 9:34

Valószínűleg csak egy előnye lesz a régi technika leporolásának: könnyű a betanítás.

Több mint hetvenéves tankokat szedett elő a raktárakból Oroszország, és ezeket küldte az ukrán frontra támogatásként – írta a CNN.

Szemtanúk beszámolói szerint több vonatnyi T-55-ös tankot indított útnak Oroszország, ezt a típust először még 1948-ban használta a szovjet hadsereg. 

Már korábban is használt régi fegyvereket az orosz haderő, de ez a CNN szerint még így is kirívó eset, ezeket a tankokat ugyanis már szinte csak múzeumokban lehet megtalálni. 

„Ez volt az első harckocsi, amelyet a Szovjetunió használt a hidegháború idején” – mondta John Delaney történész, a cambridge-i Duxfordban található Imperial War Museum (IWM) vezető kurátora.

A T-55-ös és számos változataiból gyártották a világon legtöbbet, több mint százezer darabot. Olcsó, megbízható, könnyen használható és könnyen karbantartható, alkalmazták az egyiptomi és a kínai hadseregben is, sőt Szudánban a mai napig van néhány.

Kelet-Európában ezt a típust használták az 1956-os és az 1968-as forradalom leverésére is. 

A CNN-nek nyilatkozó történész szerint a Szovjetunió az 1980-as években kezdte el leselejtezni ezeket a tankokat, de a régi gépek egy részét nem szétszerelték, hanem raktárakba helyezték. Becslések szerint nagyjából 28 ezer ilyen tank lehetett ekkor az ország területén, ahhoz pedig, hogy ezek egy része újra használható legyen, nagy munkára van szükség.

A frontvonal közelében mindenesetre már látták a harckocsikat, így jó eséllyel be is vetik majd ezeket. Várhatóan csak nagyobb távolságra lőnek majd velük, azaz nem az első sorban vetik be ezeket a gépeket.

Oroszország becslések szerint több mint 1900 harckocsit veszített el az invázió kezdete óta, ami a körülbelül 3000 fős flotta csaknem kétharmada. A veszteségeket nem tudják a gyártással kompenzálni, így kénytelenek régebbi, leselejtezett járműveket hadrendbe állítani. 

A T-55-ösök nagy előnye ugyanakkor, hogy a képzetlen orosz sorkatonák, akiket az ukrán frontra vezényeltek, sokkal gyorsabban megtanulhatják a tankok használatát. Az ukrán katonák például már több hónapja kapják a kiképzést a modern gépekre, amelyek természetesen nagyságrendekkel hatásosabbak lesznek majd az ellentámadás idején. 

A CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint a muzeális tankok hadrendbe állítása kétségbeesést mutat. 

Nyitókép: Alexander Zemlianchenko / AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#fegyver#tank

Címlapról ajánljuk