Külföld

Botrány a koronázásnál: tüntetőket tartóztattak le, meg akarták zavarni a menetet

rtl.hurtl.hu

2023. május 6. 18:13

A rendőrség gyanúja szerint Graham Smith és társai meg akarták zavarni az ünnepi menetet. 

Őrizetbe vette a brit rendőrség a Republic nevű monarchia-ellenes és köztársaságpárti szervezet vezetőjét és több társát a londoni Trafalgar tér közelében, két órával azelőtt, hogy III. Károly király elindult volna a koronázási szertartásra a Westminster apátságba – írja a Guardian.

A rendőrség gyanúja szerint Graham Smith és társai meg akarták zavarni az ünnepi menetet. A Scotland Yard közleménye szerint több letartóztatásra is sor került „rendbontásra és a közrend megzavarására irányuló összeesküvés”. A tiltakozóknál lakatok voltak, amelyekkel a gyanú szerint utcabútorokhoz akarták lakatolni magukat a menet útvonalán. A Republic tagadta ezt az állítást.

A Metropolitan rendőrség már a hét elején közölte, hogy „rendkívül alacsony toleranciát” tanúsítanak majd azokkal szemben, akik megpróbálják „aláásni” a koronázás rendjét. A közrendvédelmi törvény értelmében azok a tüntetők, akiknél ilyen „lakatolással” próbálkoznak, akár 12 hónap börtönbüntetéssel és pénzbírsággal is sújthatók.

Jogvédő szervezetek aggodalmukat fejezték ki az őrizetbevétel miatt, amely szerintük súlyos támadás a gyülekezési jog ellen. Yasmine Ahmed, a Human Rights Watch brit igazgatója azt mondta: „Hihetetlenül aggasztóak azok a jelentések, amelyek szerint embereket tartóztattak le azért, mert békésen tiltakoztak a koronázás ellen. Ilyesmire Moszkvában számítanánk, nem Londonban.”

Nyitókép: Őrizetbe vesznek egy tüntetőt a monarchiát ellenző brit csoport, a Republic (Köztársaság) tüntetésén Londonban 2023. május 6-án, III. Károly brit király koronázásának napján. A „nem az én királyom” jelmondattal meghirdetett tiltakozóakció résztvevői a koronázási menet útvonalán fejezik ki a brit uralkodócsaláddal szemben érzett ellenérzésüket. – Fotó: Martin Divisek / EPA / MTI

#Külföld#koronázás#károly király#monarchia#letartóztatás

Címlapról ajánljuk