Külföld

Hosszú búcsú a járványtól: a WHO bejelentette, hogy vége a globális egészségügyi vészhelyzetnek

rtl.hurtl.hu

2023. május 5. 16:27

Ez persze nem azt jelenti, hogy a vírus már egyáltalán nincs velünk. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdette, hogy a Covid-19 már nem jelent „globális egészségügyi vészhelyzetet” – írja a BBC.

A nyilatkozat – amely jelentős lépés a világjárvány felszámolása felé – három évvel azután született, hogy a WHO először hirdette ki a legmagasabb szintű riasztást a vírus miatt.

A tisztviselők szerint a vírus miatti halálozás a 2021. januári heti több mint 100 000 fős csúcsról április 24-én alig több mint 3500-ra csökkent. A WHO vezetője szerint legalább hétmillió ember halt meg a világjárványban.

Dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azonban azt mondta, hogy a valódi szám „valószínűleg” közelebb van a 20 millió halálesethez – ami a hivatalos becslés közel háromszorosa –, és figyelmeztetett, hogy a vírus továbbra is fenyegetést jelent.

„Tegnap a Sürgősségi Bizottság 15. alkalommal ülésezett, és azt javasolta nekem, hogy nyilvánítsam ki a végét a nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek. Elfogadtam ezt a tanácsot. Ezért nagy reménységgel jelentem be, hogy a Covid-19-et mint globális egészségügyi vészhelyzetet megszűntnek nyilvánítom” – mondta Dr. Tedrosz.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Külföld#who#egészségügyi világszervezet#covid#globális vészhelyzet#járvány#koronavírus

Címlapról ajánljuk