Külföld

Zelenszkij: Van pisztolyom, az oroszok nem kaptak el volna élve

rtl.hurtl.hu

2023. április 30. 10:41

Az ukrán elnök elárulta, mit tett volna, ha a háború elején az orosz erők betörnek az elnöki palotába.

Volodimir Zelenszkij egy televíziós interjúban elmondta, mit tett volna, ha az oroszok a háború elején betörtek volna Kijevbe, és megpróbálták volna elfogni. 

Az ukrán elnök közölte, „tiszta szégyen” lett volna olyan címeket olvasni, hogy „Ukrajna elnökét elfogták az oroszok”, hozzátéve, hogy ez soha nem fordulhatott volna elő, és nem fogták volna el élve.

Az ukrán elnök elmondta, hogy pisztolyt hord magánál, és használni is tudja. Zelenszkij egy kérdésre válaszolva egyértelművé tette, hogy az oroszok nem azért nem tudták volna élve elfogni, mert a nála lévő pisztollyal öngyilkosságot követett volna el, hanem azért, mert a végsőkig harcoltak volna a rájuk támadó oroszok ellen.

Nem, nem, nem. Nem azért, hogy magamat lőjem le. Hanem azért, hogy visszalőjek.

A háború elején ukrán tisztségviselők azt állították, hogy orosz különleges alakulatok megpróbáltak betörni Kijevbe, de nem jutott el az elnöki palotáig.

Ha bejutottak volna, akkor most nem lennénk itt. Senkit sem ejtettek volna foglyul, mert felkészültünk (az elnöki palotának otthont adó) utca megvédésére. Az utolsó emberig harcoltunk volna.
 

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Petr Pavel cseh és Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követően Kijevben 2023. április 28-án. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

 

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk