Külföld

Több mint ötszáz gyereke van, a bíróság megtiltotta, hogy növelje „családját”

rtl.hurtl.hu

2023. április 28. 15:03

Az anyukák nem önszántukból vettek részt „egy furcsa társadalmi kísérletben”. 

Egy holland bíróság megtiltott egy 41 éves férfinak, hogy spermadonor legyen, miután nagyjából 550 gyereke születettírta a holland sajtó. Jonathan M. ellen egy sejtdonortól született gyerekek jogait védő alapítvány indított pert, valamint egy nő, akinek 2018-ban született gyermeke a férfi spermájából.

A szabályok szerint egy spermadonortól legfeljebb 25 gyermek születhet, hogy az egymást nem ismerő leszármazottak között ne alakulhasson ki vérfertőző kapcsolat, valamint, hogy megakadályozzák a gyerekeknél a pszichológiai problémák kialakulását. A 41 éves hágai férfi azonban Hollandiában és külföldön legalább 13 klinikán jelentkezett spermadonornak.

A Donorkind alapítvány közölte, hogy a tömeges spermaadományozás pszichológiai sérüléseket okoz az anyáknak, akik közül többen is úgy érzik, hogy beleegyezésük nélkül rángatták bele őket „egy furcsa társadalmi kísérletbe”.

A bíróság ítélete szerint Jonathan szándékosan félrevezette a nőket azzal kapcsolatban, hogy mennyi gyereke született, mert tudta, hogy az igazság elijesztette volna őket.

Jonathan M-et 2017-ben Hollandiában már tiltólistára tették, amikor kiderült, hogy több mint száz gyermek született hímivarsejtjeiből. A holland szülészek és nőgyógyászok szövetsége már akkor felszólította a klinikákat, hogy azonnal hagyjanak fel a férfi spermájának felhasználásával. Jonathan M. azonban külföldön folytatta a spermaadományozást, és közösségi oldalakon is kapcsolatba lépett spermadonort kereső nőkkel.

Nyitókép: unsplash

#Külföld#spermadonor#hollandia#bíróság

Címlapról ajánljuk