Külföld

Százával születtek gyerekei egy holland spermadonornak, bíróságon tiltanák el a további adományozástól

rtl.hurtl.hu

2023. március 27. 17:21

Az egyik anya azt mondta, nem Jonathan M-et választotta volna, ha tudta volna róla, hogy mennyi gyereke van.

Legalább 550 gyereke születhetett világszerte egy holland spermadonornak, most bíróságon tiltanák meg, hogy a hímivarsejtjeit újabb megtermékenyítésekhez használják fel – írja a Euronews.

A szabályok szerint egy spermadonortól legfeljebb 25 gyermek születhet – ennek egyik legfőbb oka az, hogy az egymást nem ismerő leszármazottak között ne alakulhasson ki vérfertőző kapcsolat. A 41 éves hágai férfi azonban Hollandiában és külföldön legalább 13 klinikán jelentkezett spermadonornak.

Az egyik felperes egy alapítvány, amely sejtdonortól született gyerekek jogait védi, a másik pedig egy nő, akinek 2018-ban a holland sajtóban Jonathan M-ként megnevezett férfi örökítőanyagának felhasználásával született gyermeke. A nő azt mondta, nem választotta volna donornak a férfit, ha tudta volna róla, hogy több mint száz gyereke van.

Jonathan M-et 2017-ben Hollandiában már tiltólistára tették, amikor kiderült, hogy több mint száz gyermek született hímivarsejtjeiből. A holland szülészek és nőgyógyászok szövetsége már akkor felszólította a klinikákat, hogy azonnal hagyjanak fel a férfi spermájának felhasználásával. Jonathan M. azonban külföldön folytatta a spermaadományozást, és közösségi oldalakon is kapcsolatba lépett spermadonort kereső nőkkel.

A holland sajtó szerint a férfi jelenleg Kenyában él, és nem kommentálta az ellene indított eljárást.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#hollandia#spermadonor

Címlapról ajánljuk