Külföld

Az oroszok harcállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű reaktorainak tetejére

Dévai LászlóDévai László

2023. április 27. 11:26

Nyugtalanító híreket közölt a brit hírszerzés.

A Twitteren a brit védelmi minisztérium műholdfelvételeket közölt, amelyeken az orosz erők által megszállt zaporizzsjai atomerőmű látható. A brit hírszerzés információi szerint a megszállók harcállásokat kezdtek kiépíteni a reaktorépületeken, ami arra utal, hogy az erőművet is fel akarják használni a terület megvédése érdekében.

A britek szerint az oroszok tartanak a tavaszi ukrán hadjárattól, ezért vonják be az atomerőmű épületeit is a taktikai védekezésbe.

 

A szakértők szerint bár ez rossz hír, mivel a harcokban károsodhatnak az erőmű biztonsági rendszerei, attól viszont nem kell tartani, hogy maguk a reaktorok megsérülnének, azoknak az épületei ugyanis ellenállóak, gyalogsági fegyverekkel nagyon nehéz volna kárt tenni bennük. Azzal, hogy hogyan kerülhet a zaporizzsjai atomerőmű a frontra, ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben. 

Nyitókép: Az orosz hadsereg által a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatójának szervezett látogatáson készített képen a zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij.

#Külföld#orosz-ukrán háború#brit#hírszerzés#zaporizzsjai atomerőmű#reaktor

Címlapról ajánljuk