Külföld

Medve támadt egy kutyáját sétáltató férfira Szlovéniában

rtl.hurtl.hu

2023. április 26. 19:37

Az országban becslések szerint 1100 medve él, de a hatóságok a következő években 800-ra szeretnék csökkenteni a számukat.

Barnamedve támadt szerdán egy kutyáját sétáltató férfira a Ljubljanától alig húsz kilométerre délre fekvő Zelimlje falu közelében. A férfi kisebb sérülésekkel megúszta, a medve pedig a támadás után elvonult.

Az önkormányzat arra kért mindenkit, hogy tartsák be a medvetámadások megelőzésére vonatkozó szabályokat: csak jól kitaposott ösvényt használjanak, és a kutyákat tartsák pórázon.

A 24ur.com szlovén hírportál beszámolója szerint az esetről reggel fél nyolc körül értesítették a rendőrséget. A férfi kutyájával és egy másik emberrel sétált az erdőben, amikor rátámadt a medve. 

Az állat a lábába harapott, de a férfi szerencsére nem szenvedett súlyos sérüléseket.

A skofljicai hatóságok számára nem idegenek az ilyen incidensek, mivel a területükön sok medve él. 2019 júniusában egy kölykeit védő nőstény barnamedve egy hét különbséggel kétszer is emberre támadott ugyanazon a területen. Az első áldozata egy kocogó volt, a másik pedig egy 80 éves nő. Mindkét áldozat túlélte a támadást.

Szlovéniában 2000 óta 16 medvetámadást regisztráltak, évente átlagosan legfeljebb kettőt. A legtöbb támadás során az emberek csak kisebb sérüléseket szenvednek.

Szlovéniában nagy a medvepopuláció, a becslések 1100 egyedet tartanak számon, de a hatóságok a következő években 800-ra szeretnék csökkenteni a számukat. A szlovén természeti erőforrások minisztériuma a múlt héten adott zöld jelzést 230 barnamedve elejtésére.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Veres Nándor/MTI

#Külföld#medve#támadás#szlovénia

Címlapról ajánljuk