Külföld

Marihuánát csempészett, most kivégzik

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 15:49

A 46 éves férfit azért fogják kivégezni, mert még 2013-ban 1 kilogramm kannabiszt csempészett Malajziából Szingapúrba. Az országban tavaly is felakasztottak egy mentálisan sérült férfit, mert állítólag heroint csempészett. 

Szingapúrban felakasztanak egy férfit kannabisz-kereskedelem miatt – írja a BBC.

A 46 éves Tangaraju Suppiah-t azért fogják kivégezni, mert 2013-ban 1 kilogramm kannabiszt csempészett Malajziából Szingapúrba. Helyi emberi jogi aktivisták szerint Tangaraju-t gyenge bizonyítékok alapján ítélték el, a hatóságok viszont azt állítják, hogy a férfi megfelelő eljárásban részesült, amely alapján szerdán ki is fogják végezni.

Tavaly egy nagyon hasonló eset rázta fel a világot: 2022 áprilisában halálra ítéltek egy mentálisan sérült férfit drogcsempészet vádjával. A férfinak 69 az IQ-ja, ami fogyatékosságnak minősül, ezért a nemzetközi jog szerint nem végezhették volna ki. A halálos büntetést széles körben kritizálták, többek között az Európai Unió is elítélte.

A kivégzés leállítását követelik

Az elmúlt napokban az elítélt családtagjai és aktivisták leveleket juttattak el Halimah Yacob szingapúri elnökhöz, hogy az utolsó pillanatban kegyelemért könyörögjenek, miközben Sir Richard Branson brit milliárdos a kivégzés leállítását és az ügy felülvizsgálatát követeli.

Szingapúrban vannak érvényben az egyik legszigorúbb kábítószer-ellenes törvények a világon, a jogszabályok halálbüntetéssel sújtják a kábítószerrel kereskedőket. A BBC felidézi, hogy mindezzel ellentétben a környező országokban más irányba mennek a dolgok: Thaiföld már legalizálta a marihuána kereskedelmét, Malajziában pedig már nem szabható ki halálbüntetés drogcsempészetért.

Tangaraju családtagjai vasárnap újságíróknak nyilatkozva elmondták, hogy a Changi börtönben egy üvegfal mögött találkozhattak vele, miután a múlt héten közzétették a kivégzéséről szóló értesítést. A családja azt mondta, hogy még akkor is a szingapúri jogrendszer reformját fogják követelni, ha a férfit végül kivégzik.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#szingapúr#akasztás#halálbüntetés#kannabisz#marihuána#kereskedelem#csempészet

Címlapról ajánljuk