Külföld

Mentálisan sérült férfit akasztanak fel Szingapúrban drogcsempészet vádjával

rtl.hurtl.hu

2022. április 26. 16:35

A halálra ítélt férfinak 69 az IQ-ja, ami fogyatékosságnak minősül, ezért a nemzetközi jog szerint nem végezhetnék ki.

A fellebbezés összes lehetőségét kimerítették, így szerdán felakaszthatják azt a mentálisan sérült férfit, akit 2009-ben azért tartóztattak le Szingapúrban, mert 43 gramm heroin volt nála, amikor megpróbált belépni az országba. Erről az AFP hírügynökség tudósít.

A 34 éves Nagaenthran K. Dharmalingam keddi tárgyalásán a férfi anyja arról próbálta meggyőzni a fellebbviteli bíróságot, hogy összeférhetetlenség merült fel az ügyben, ugyanis a bíró, aki az előző fellebbezést elutasította, Szingapúr főügyésze volt, amikor a fiát elítélték. Az újabb fellebbezés ügyében eljáró bíró viszont komolytalannak és időhúzásnak minősítette a beadványt, és elutasította azt.

A férfit már tavaly novemberben kivégezték volna, de elhalasztották az akasztást, mert folyamatban volt egy fellebbezése arra hivatkozva, hogy a mentálisan sérült emberek kivégzése nemzetközi jogba ütközik. A halálra ítélt férfinak 69 az IQ-ja, ami fogyatékosságnak minősül, és támogatói szerint kényszerítették a bűncselekmény elkövetésére. A szingapúri hatóságok azonban arra hivatkoznak, hogy tisztában volt azzal, hogy mit követett el.

A halálos ítéletet széles körben kritizálták, az Európai Unió is elítélte. A fellebbezés elutasítását Nagaenthran K. Dharmalingam hozzátartozói zokogva fogadták.

Illusztráció: Peter Dazeley / The Image Bank / Getty Images

#Külföld#halálos ítélet#szingapúr#drogcsempész#fogyatékosság

Címlapról ajánljuk