Külföld

Kína megkérdőjelezte Ukrajna szuverenitását, sokak őszinte döbbenetére

rtl.hurtl.hu

2023. április 23. 18:10

Kijev is megdöbbenését fejezte ki.

Franciaország, Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia megdöbbenését fejezte ki, miután Kína párizsi nagykövete megkérdőjelezte a volt szovjet államok, köztük Ukrajna szuverenitását, írja az MTI.

Lu Sa-je nagykövet a francia televízióban pénteken arra kérdésre válaszolva, hogy mi az álláspontja a Krím hovatartozásáról, kijelentette, hogy történelmileg Oroszország része volt, és Nyikita Hruscsov volt szovjet vezető ajándékozta Ukrajnának.

Ezeknek a volt szovjet országoknak jelenleg nincsen nemzetközi jogállásuk, mert semmilyen nemzetközi megállapodás nem rögzíti a szuverén státusukat

– mondta. Franciaország vasárnap válaszul teljes szolidaritásáról biztosított minden érintett államot, amelyek több évtizednyi elnyomás után vívták ki a függetlenségüket. „Ami Ukrajnát illeti, az egész nemzetközi közösség, Kína is elismerte az 1991-es határaival, beleértve a Krímet” – mondta a francia külügyminisztérium egyik szóvivője.

A szóvivő hozzátette: Kínának tisztáznia kell, hogy az interjúban elhangzottak az álláspontját tükrözik-e vagy sem. A három balti állam és Ukrajna, amelyek korábban a Szovjetunióhoz tartoztak, a párizsi állásfoglaláshoz hasonlóan reagáltak.

„Furcsa hallani a Krím történelmének abszurd változatát egy olyan ország képviselőjétől, amely kényes az ezeréves történelmével kapcsolatosa” – írta a Twitteren Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó. Hozzátette: „Ha valaki fontos politikai szereplő akar lenni, nem ismételheti papagáj módjára az orosz kívülállók propagandáját”.

Nyitókép: Kyodo News via Getty Images

#Külföld#kína#ukrajna#szuverenitás#kijev#franciaország

Címlapról ajánljuk