Külföld

Korábban magyarul posztoló álfiókok változtak törökké a Twitteren a közelgő törökországi választás előtt

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 15:22

Feltehetően a tavalyi magyarországi választás előtt is bevetették ezeket.

A Törökországot húsz éve irányító Recep Tayyip Erdoğan sorsa forog kockán a május 14-re kitűzött választáson. A Middle East Eye azt írja, hogy több ezer, korábban magyar és orosz nyelven működő Twitter-fiók éledt újjá török nyelvűként, ami annak gyanúját veti fel, hogy a közösségi médián keresztül próbálják befolyásolni a választást.

Turan Han, a Datailor nevű politikai tanácsadó cég vezetője a portálnak elmondta, hogy azonosítottak egy hálózatot, amely nagy valószínűséggel automatizált Twitter-fiókokból áll, ezek pedig nemrég megváltoztatták identitásukat. Mintegy 12 ezer fiókról van szó, ezek 56 százaléka korábban orosz, 28 százaléka magyar nyelven osztott meg bejegyzéseket, a többi angolul. Közülük tízezer Twitter-fiók az elmúlt két hétben változott török nyelvűre.

A szakértő azt feltételezi, hogy a magyar nyelvű fiókokat a tavalyi magyarországi választásokon használták fel.

A Middle East Eye szerint Törökországban a kormányoldal és az ellenzék egyaránt felhasznál automatizált fiókokat ahhoz, hogy a közösségi médián keresztül terjessze üzeneteit. Egy korábbi kutatás szerint az elmúlt tíz évben akár felerészben az ilyen módon mesterségesen gerjesztett viták uralták a közbeszédet a török interneten.

Miközben a törököknek alig több, mint negyede használja a Twittert, a valós hatása ennél jóval nagyobb: a közösségi oldalon felbukkanó témák gyakran a híroldalakra kerülnek, vagy más közösségi platformokon terjednek tovább. A Middle East Eye által megkérdezett szakértő 20 százalékra teszi az olyan témák jelenlétét a törökországi közbeszédben, ami nem az emberek valós érdeklődését tükrözi, hanem manipuláció eredményeként vált kiemelt témává.

A korábban orosz nyelvű Twitter-fiókok felhasználása nem feltétlenül jelenti azt, hogy Oroszország próbálja befolyásolni a törökországi választásokat: az is elképzelhető, hogy egy ezzel foglalkozó török cég vásárolt meg nagyobb mennyiségű, korábban már felhasznált Twitter-fiókot egy orosz cégtől, amit arra használnak fel, hogy valakinek a követőszámát felduzzasszák velük.

2020-ban a Twitter mintegy 7340 törökországi Twitter-fiókot zárt be arra hivatkozva, hogy azokat valamely államhoz kötődő információs művelethez használták fel. Turan Han emlékeztetett, hogy a Twittert tavaly elfoglaló Elon Musk kirúgta azt a csapatot, amely azért felelt, hogy megakadályozza, hogy automatizált fiókok hamis információkat terjesszenek a platformon.

A szakértő azt is elmondta, hogy az egyik elnökjelölt, Muharrem İnce kampánytémáit feltűnően gyakran terjesztik automatizált Twitter-fiókokkal, és miután nemrég húsz nap alatt elveszítette 300 ezer követőjét, azokat feltűnő gyorsasággal pótolták „álkövetőkkel”.

Nemrég a Telex nyomán írtunk arról, hogy Rubint Rékának hirtelen 200 ezer új Instagram-követője lett, amire nem ad magyarázatot az Instagram-felhasználók érdeklődése. Nem tudni, hogy a celeb követőket vásárolt-e, vagy maga is rosszindulatú támadás áldozata, mindenesetre a követők számának mesterséges felduzzasztása könnyen visszaüthet: a közösségi platformok akár hátrébb is sorolhatják bejegyzéseit, ha azt látják, hogy követőinek egy jelentős része nem reagál rájuk.

Nyitókép: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#törökország#twitter#választás#befolyásolás#ma

Címlapról ajánljuk