Külföld

Vesztésre áll a felmérésekben a Törökországot húsz éve uraló Erdoğan

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 14:49

Nem csak az a választások tétje, hogy ki vezesse tovább az országot.

Több mint tíz százalékkal elmarad az ellenzéki jelölt, Kemal Kılıçdaroğlu mögött a Törökországot húsz éve uraló Recep Tayyip Erdoğan népszerűsége két hónappal az elnökválasztás előtt – írja a Reuters. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) kihívó ellenzéki szövetség ugyancsak legalább hat százalékponttal vezet a közvéleménykutatásokban. A kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) támogatottsága is kényelmesen átlépi a tíz százalékot.

Mint a hírügynökség írja, a közelgő választáson nem csak arról fognak dönteni a törökök, hogy ki vezesse hazájukat, de arról is, hogy hogyan kormányozzák az országot, milyen irányt vegyen a gazdaság és milyen szerepet játsszon az ukrajnai és közel-keleti konfliktusok enyhítésében. Eközben Erdoğan népszerűségét megélhetési válság erodálta és a múlt havi földrengés károsultjai is újragondolják pártszimpátiájukat.

Wolfango Piccoli, a Teneo politikai kockázatelemző tanácsadója szerint az ellenzéknek egységet kell mutatnia, és tervet felmutatni a választóknak, az nem lesz elegendő, hogy minden rosszért Erdoğant hibáztassák. Ugyanakkor a regnáló elnök szerinte elvesztette a képességét arra, hogy kapcsolatot teremtsen a választókkal.

A washingtoni székhelyű Project on Middle East Democracy törökországi programigazgatója, Merve Tahiroglu szerint az ellenzéki szövetség sokszínű, és minden jelentős alakja más-más társadalmi csoportot szólít meg.

Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda

#Külföld#törökország#török elnökválasztás#Recep Tayyip Erdoğan#felmérés#közvéleménykutatás

Címlapról ajánljuk