Külföld

Hollandiában engedélyezik az eutanáziát 12 év alatti halálos betegeken is

rtl.hurtl.hu

2023. április 15. 19:44

Évente öt-tíz gyermeket érint majd az eutanázia.

A holland kormány hozzájárult az eutanázia végrehajtásához 12 év alatti, elviselhetetlen fájdalommal küszködő, halálos betegségben szenvedő gyermekeken is – írta a Dutchnews hírportálra hivatkozva az MTI.

A kabinet Ernst Kuipers egészségügyi miniszter, a 66-os Demokraták (D66) baloldali liberális párt politikusának tavaly júniusban előterjesztett javaslatát követve hozta meg a döntést, miután az egészségügyi szakemberek évek óta követelték a szabályozás kiterjesztését az 1 és 12 év közötti gyermekekre is.

Az egy év alatti gyermekek eutanáziájára vonatkozóan már léteznek irányelvek Hollandiában, a 12 év felettiekre pedig az általános eutanáziatörvény előírásai vonatkoznak.

Kuipers a képviselőknek tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az egy év alattiak eutanáziájára vonatkozó irányelvet kívánja kiterjeszteni a 12 éves és annál fiatalabb gyermekekre is, akik elviselhetetlenül szenvednek, és nincs hatékony módszer fájdalmaik enyhítésére.

Az egészségügyi miniszter szerint a kérdés nagyon összetett és érzékeny, de az összes érintett féllel folytatott intenzív konzultációt követően olyan megoldást találtak, amely segít a gyógyíthatatlanul beteg gyermekeknek, szüleiknek és orvosaiknak is.

Az eutanázia végrehajtása csak akkor lesz lehetséges, ha ez az egyetlen lehetőség a gyógyíthatatlan gyermek szenvedésének megszüntetésére

– hangsúlyozta Ernst Kuipers.

Az egészségügyi minisztérium szerint évente valószínűleg öt-tíz gyermeket érintenek majd az irányelvek.

Nyitókép: Ernst Kuipers egészségügyi miniszter. Fotó: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal.

#Külföld#eutanázia#gyermek#hollandia#engedélyezés#Ernst Kuipers

Címlapról ajánljuk