Külföld

Otthagyja a Twittert az amerikai közrádió, miután Elon Musk platformja állami propagandának bélyegezte

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 17:51

Nem akarnak olyan szolgáltatónál megjelenni, ami a hitelességüket akarja aláásni.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Elon Musk birtokolta Twitter hamis módon „amerikai állami médiának” bélyegezte az NPR közrádiót, ezzel olyan állami irányítás alatt álló propagandamédiumokkal véve azt egy kalap alá, mint az orosz Russia Today vagy a kínai Hszinhua. Az NPR ráadásul másképpen működik, mint az európai közrádiók: éves működési költségének kevesebb, mint egy százaléka származik költségvetési szervektől, saját adóhálózata pedig nincs is, hanem több mint ezer helyi rádió közvetíti a műsorait, melyek ezért tagdíjat fizetnek.

Az AP hírügynökség azt írja, hogy a Twitter később „kormányzati finanszírozású médiára” változtatta az NPR-re kiszabott megjelölést, amit a brit BBC is megkapott, pedig rájuk sem igaz, mert ők a tévékészülékkel rendelkező háztartások által befizetendő díjból élnek.

Az NPR végül szerdán közölte, hogy szervezeti fiókjaik a továbbiakban nem lesznek aktívak a Twitteren, mert nem kívánják a tartalmaikat olyan platformon megjeleníteni, amely hamis állításokkal alá akarja ásni hitelességüket és megkérdőjelezni a nyilvánosság felé a szerkesztői függetlenségüket.

Azt ugyanakkor újságíróikra és alkalmazottaikra bízzák, hogy megtartják-e saját Twitter-fiókjaikat, és a tagrádióik is szabadon eldönthetik, hogy a platformon maradnak-e.

Nyitókép: Noam Galai/Getty Images for Heidi Klum

#Külföld#twitter#elon musk#npr#bbc#propaganda#hazugság

Címlapról ajánljuk